• Un om de știință a calculat când va veni sfârșitul lumii: Nu se va întâmpla în curând
  • Matt Caplan a analizat potențialele explozii stelare
  • Potrivit cercetărilor, atunci când se va produce ultima supernova, galaxiile se vor fi dispersate

Cercetarea publicată în revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” susține că după mii de miliarde de ani, stelele vor continua să explodeze foarte lent, iar atunci Universul va fi rece și mort, scrie nypost.

„Universul va fi un loc trist, singur și rece”, spune autorul principal al studiului, fizicianul Matt Caplan, profesor la Illinois State University. „Este cunoscut sub numele de “moarte termică”, atunci universul va fi în mare parte format din găuri negre și stele arse.”, adaugă el.

În cadrul cercetărilor, Matt Caplan a analizat potențialele explozii stelare și a descoperit că piticele albe vor exploda într-o supernova în viitor. Pe măsură ce vor deveni mai dense, aceste stele vor devein „pitice negre” capabile să producă fier în miezul lor.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Stelele mai mici de aproximativ 10 ori de masa soarelui nu au gravitația sau densitatea pentru a produce fier în miezul lor așa cum fac stelele masive, așa că nu pot exploda într-o supernovă chiar acum”, a explicat Caplan. „Pe măsură ce piticele albe se răcesc în următorii câțiva trilioane de ani, acestea se vor întuneca, în cele din urmă vor îngheța solide și vor deveni stele„ pitice negre ”care nu mai strălucesc.”

„Pe măsură ce o pitică albă se răceşte de-a lungul câtorva mii de miliarde de ani, ea se va întuneca și va deveni din ce în ce mai puţin strălucitoare şi în cele din urmă se va transforma într-o ‘pitică neagră’, o stea care nu mai strălucește”, susţine cercetătorul.

Totodată, el spune că stelele strălucesc din cauza fuziunii termonucleare și au o presiune suficient de mare pentru a fuziona atomi de hidrogen, formând heliu, proces în care se eliberează cantităţi uriaşe de energie.

Cea mai mare pitica neagră se va transforma într-o supernova, ulterior va fi urmată de altele mai mici, moment în care Universul va deveni un gol imens de nerecunoscut.

“Galaxiile vor fi dispersate, găurile negre se vor evapora, iar expansiunea Universului va trage toate obiectele rămase atât de departe unele de altele încât nicio altă ipotetică explozie care s-ar putea produce nu va putea fi observată. Nu va mai fi posibil din punct de vedere fizic ca lumina să străbată distanţe atât de mari”, spune Matt.

Partenerii noștri