Vâscul este considerat un simbol al iubirii, păcii și norocului încă din cele mai vechi timpuri. Acesta este  o plantă semiparazită care crește pe tulpina altor pomi, originară din Europa și sud-vestul Asiei. În antichitate, popoarele celtice credeau că vâscul a fost creat de un fulger luminos care a pătruns în stejar, dându-i astfel proprietăți magice.

Vâscul era celebrat ca un simbol al vieții eterne. Lipsa de rădăcină îl făcea să fie considerat un fiu al cerului.  Anglo-saxonii asociau puterile vâscului cu legenda zeiţei iubirii, frumuseţii şi fertilităţii, Freya. Conform acestei legende, orice băiat trebuia să sărute o fată cu care se întâlnea din întâmplare sub vâsc şi să rupă apoi o bobiţă din tufa respectivă. La druizii vâscul era sacru. A

cesta era considerat un apărător al vieții, cu puternice efecte afrodiziace care avea puteri de lecuire a infertilității femeilor. Atunci când doi duşmani se întâlneau din greşeală sub un copac în care creştea vâsc, îşi lăsau armele, se salutau şi făceau un pact de pace până a doua zi.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Dacă druizii gâseau vâsc crescut în stejar, aceștia îl tâiau cu un cuțit de aur și aveau grijă ca planta să nu atingă pâmântul pentru a nu-și pierde proprietățile sacre. Astăzi vâscul care este numit Creanga de aur sau Iarba druizilor anunță sosirea iernii și a sărbătorilor de iarnă.

În tradiția românească vâscul este considerat un talisman de protecție, așa că nu ezita să îl pui desupra ușii de la intrare, pentru a aduce noroc, spor în casă și sănătate. Dacă vrei un somn odihnitor cu vise frumoase, poți atârna vâsc deasupra patului sau să îți pui o crenguță sub pernă.

Iar de anul nou nu uita să îți săruți persoana iubită sub vâscul magic pentru ca iubirea vostră să dăinuie neîncetat peste ani.

Partenerii noștri