Floarea Sângele Voinicului numită și orhideea din Carpați sau musucel face parte din familia Orhidaceae, cu peste 28.000 de specii. Floarea poate avea o culoare roșu-purpuriu, Nigritella nigra sau Orhideea neagră de vanilie dar o poți întălni și în nuanțe mai trandafirii, Nigritella rubra.
Advertisment
Parfumul puternic al florii sângele voinicului răspândește în jur o aroma de vanilie care îți poate bucura privirea din iunie până în septembrie, asta dacă ai noroc să o întâlnești.
Nigritella Negra este una dintre cele mai rare specii de orhidee, de aceea este declarată monument al naturii și ocrotită prin lege la noi în țară dar și în Europa. Dacă ești norocos o poți găsi pe traseele din munții Bucegi, Buzăului și Ciucaș la altitudini de peste 1.500 de metri. În Europa floarea o poți întâlni în munții Carpați, Alpi, Pirinei sau Balcani.
Recomandări
O poveste populară spune că a fost odată un voinic viteaz care s-ar fi îndrăgostit de o fată frumoasă de pe plaiurile carpatine. Dar când acesta a vrut să o ceară de soție, un balaur șapte capete ar fi furat-o. Atunci voinicul a plecat în căutarea balaurului care trăia într-o grotă întunecată din adâncul munților. Voinicul l-a provocat pe balaur la o bătălie la lumina soarelui pe o pajiște mare unde erau multe flori, dar fără culoare.
În încăierare balaurul l-a rănit pe voinic, iar sângele acestuia a căzut peste florile fără culoare, dându-le o nuanță purpurie. De atunci frumoasa floare s-a numit sângele voinicului.
Datorită rarității sale dar și frumuseții, florea de sângele voinicului este utilizată în scopuri ornamentale în amenajările peisagiste.
Oricum datorită schimbărilor climatice dar și perturbării habitatului, floarea vulnerabilă trebuie protejată. Dacă întâlnești acest monument al naturii, admir-o, bucură-te de parfumul ei și fă-i o frumoasă fotografie. Nu o rupe, pentru că nu va rezista mult dacă este luată din mediul său natural.
Partenerii noștri