Panseluța, Viola tricolor își are originile în Europa și Asia Centrală.
Numele panseluței vine de la cuvântul francez „pensee” care înseamnă gând, de aceea i se mai zice și floarea gândului sau gând romantic în limbajul floral. La noi în țară a mai fost numită catifeluță sau barba împăratului.
Legenda spune că Afrodita, zeița dragostei a fost surprinsă de câțiva muritori îndrăgostiți atunci când se scălda într-o grotă. Supărată zeița l-a rugat pe Zeus să îi pedepsească pentru îndrăzneala lor. Și așa s-ar fi născut panseluțele care uneori par să te privescă cu uimire și curiozitate.
În antichitate, panseluta era asociată cu dragostea, deoarece se credea că avea puterea magică de a vindeca o inimă frântă.
În „Visul unei nopți de vară” al lui Shakespeare, sucul de panseluțe aplicat pe ochii reginei zanelor, Titania, ar fi făcut-o pe acesta să se îndrăgostească de prima persoană care i-ar fi apărut în cale.
Cupidon ar fi schimbat panseluța care inițial era albă, în violet cu galben atunci când săgeată lui ar fi străpuns floarea.
În epoca victoriană, panseluța era oferită pentru a transmite gânduri și sentimente de iubire. Mai simboliza loialitatea și devotamentul.
În arta religioasă, panseluțele reprezentau natura plină de compasiune și iubitoare a Fecioarei Maria.
În medicina populară panseluțele au fost folosite pentru a trata problemele respiratorii dar și diferite afecțiuni ale pieli. Uleiul esențial de panseluță este un excelent expectorant, diuretic și anti-inflamator.
Dacă nu știai florile conțin vitamina A și C și sunt foarte comestibile, de aceea le poți folosi și la decorarea deserturilor.
Panseluțele guvernate de Venus, se pot pune sub pernă pentru a atrage un nou iubit. Dacă ești într-o relație plantarea lor în formă de inimă ar ajuta la prosperarea relației. Mai mult florile atrag zânele și spiritele naturii, ceea ce aduce un pic de magie în grădina ta.
Iar dacă vrei să beneficiezi de proprietățile calmante și liniștitoare ale florilor, presară petale de panseluțe în cada ta de baie. Vei simți un efect pozitiv asupra bunăstării tale mentale.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri