„Mă tot gândesc cum să realizez cel mai sincer portret al României. Ca să i-l fac cadou, de ziua Ei.

Și am ajuns la concluzia că n-ai cum să-nțelegi ceva atât de mare și complex, cum e o țară, decât dacă reduci totul la scară mică. Iar scară de bloc e perfectă!

Deci, cum ar fi România dac-ar fi doar un bloc?

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Păi… dacă ar fi să-l poziționez geografic, l-aș pune pe undeva prin 13 Septembrie. Ca să n-ai liniște, să nu știi niciodată dacă stai bine sau dacă stai rău.

Ești la un metru de Cotroceni, Marriott și Parlament, dar și la un metru de Rahova și Ferentari. Dar când ai lângă tine cel mai mare mall, ce mai contează restul?

Daca te-ai lua dupa parcarea blocului, ai zice că-i bloc de baștani. Numai de la A4 și Seria 3 în sus! Printre ele, aleargă câțiva copii. Au câte 3 căciuli pe cap, chiar dacă afară sunt 20 de grade.

La parter, stau aliniate: o farmacie, o shaormărie, o sală de păcănele, un schimb valutar – care a dat faliment după ce a murit bătrânica de la etajul 10 care avea copiii în America -, o agenție de pariuri și un amanet.

Deasupra lor, apartamentele de lux. La român, lux înseamnă să ai casa ca biroul: balconul închis cu termopan, jaluzele verticale și toți pereții sparți. Space-ul să fie cât mai open!

Blocul se împarte în chiriași care plătesc chirie la proprietari și proprietari care plătesc rate la bancă. Fiecare se crede șmecher ca individ, dar prost ca nație.

În afară de ungurul de la etajul 1, care se crede șmecher cu totul și le spune tuturor că el a fost primul în bloc. S-a mai liniștit de când și-a făcut unu’ cotețe și crește porci fix sub fereastra lui.

La etajul 2, stă un pește. Are și studio de videochat. Ai să râzi, dar e cel mai liniștit și cel mai respectuos de pe scară.

La 4, stă președintele de bloc. E profesor universitar. Și cel mai fidel client al băiatului respectuos de la 2.

Una peste alta, e un bloc liniștit. Doar miercurea noaptea, pe la 3, se fac curse de bormașini. Iar sâmbăta dimineața e festivitatea de premiere.Din când în când, mai ies și scandaluri, cu amenințări și înjurături, dar asta doar pe grupul de whatsapp al locatarilor. Când se-ntâlnesc pe scară, se salută rușinați.”           

Partenerii noștri