- Primul caz de Covid-19 a apărut, în România, pe 26 februarie
- Pe 3 aprilie, Ludovic Orban spunea că un vârf al epidemiei ar trebuie să se înregistreze între 20 aprilie şi 1 mai
- 8.746 de infectaţi de oameni erau infectați cu noul coronavirus de Paştele Ortodox
Încă înainte de debutul epidemiei în România, specialiştii aveau păreri diferite referitoare la cum va evolua situaţia la noi. Pe 27 ianuarie, când în Wuhan, orașul din China de unde a pornit virusul, deja era în carantină totală, dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş“, spunea că epidemia este departe: „China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus. Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi“.
Advertisment
O lună mai târziu, pe 24 februarie, cu doar câteva zile înainte de confirmarea primului caz de îmbolnăvire din țara noastră, fostul preşedinte Traian Băsescu era convins că virusul va ajunge şi la noi: „Coronavirusul va intra şi în România pentru că sunt un milion de români în Italia, nu are cum să nu intre. Deci trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Virusul ăsta pare a avea o capacitate incredibilă de a se răspândi şi de a îmbolnăvi comunităţi întregi. Probabil va ajunge la rang de pandemie“.
Îți arăt mai departe calendarul evenimentelor:
Recomandări
26 februarie este ziua în care un bărbat de 20 de ani din Gorj a fost confirmat cu Covid-19. Era primul caz din România.
Pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis decretează Stare de Urgenţă, la 168 de cazuri de Covid-19.
Pe 23 martie, Streinu – Cercel spunea că ar trebui ca oamenii să stea izolaţi câteva luni, pentru a nu ajunge la un număr mare de îmbolnăviri.
Pe 25 martie a apărut prima predicţie: Alexandru Rafila spunea că numărul de cazuri va sări cu mult peste 10 mii, la acea dată în România fiind 1.029 de cazuri: „Odată cu mărirea capacităţii de testare va creşte şi numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar şi cu aceste restricţii. Important este dacă o să discutăm de sute de cazuri zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârştiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic“.
Uite care au fost predicţiile de vârfuri ale epidemiei de Covid-19 în țară
Pe 3 aprilie, premierul spunea că un vârf al epidemiei ar trebuie să se înregistreze între 20 aprilie şi 1 mai. În același timp, Universitatea Washington făcea o altă predicţie pentru România. 13 aprilie ar fi trebuit să fie ziua cu cele mai multe decese din cauza Covid-19.
O altă predicţie legată de vârful epidemiei a fost dată de Bogdan Micu, consilier la Ministerul Mediului şi membru al echipei care a coordonat achiziţiile de materiale sanitare pe perioada epidemiei. El spunea că vârful epidemiei va fi între 7 aprilie şi 15 mai.
Cu toate astea, un vârf al epidemiei nu a mai existat în România, ci specialiştii spun că ea a evoluat în platou.
Câţi oameni îşi vor pierde viaţa din cauza noului coronavirus. Ce spuneau predicţiile?
Universitatea din Washington a dat inițial cifra de 808 decese în România până pe 4 august. Cifra a fost în schimbare în funcţie de numărul noi de cazuri apărute. În prezent, cifra dată de instituţie este de 1.339 de decese. Bogdan Micu a estimat că în România vor fi 2.657 de persoane care îşi vor pierde viaţa.
Până pe 29 mai, 1.240 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar media deceselor pe ultimele șapte zile a fost de cinci decese pe zi.
Când se va termina epidemia de Covid-19 în România?
Streinu-Cercel a spus pe 24 aprilie că „pandemia de coronavirus ar urma să se încheie în 2022, iar un vaccin ar putea să apară în 2021, spre toamnă“. Analiza lui Micu dă ca învinsă epidemia pe 1 iulie 2020.
Universitatea din Washigton a prezis că epidemia de coronavirus se va încheia pe 4 august în România, iar un cercetător de la Universitatea din Singapore a spus că până pe 14 iunie, lupta cu Covid-19 va fi în proporţie de 99% câştigată în România.
Care sunt cifrele la zi?
Pe 29 mai, în România sunt 18.982 de cazuri confirmate, dintre care 12.829 de persoane au fost declarate vindecate.
- Lamborghini Countach reinterpretează clasicul din anii ’70 cu elemente moderne. Preț? 3 milioane de dolari
- Ce te face atrăgător? Nu doar felul în care arăți
- Peliculă românească ajunge în America! „Enescu, jupuit de viu” este selectat la Festivalul Internațional de Film Arpa de la Los Angeles
- Îți faci cont pe Pornhub doar cu buletinul. Măsura e luată de Comisia Europeană pentru a proteja minorii
- Haute couture ajunge la bord. Porsche lansează un „Hypercar retro”. FOTO
Partenerii noștri