- Iubirea romantică crește nivelurile de dopamină din creier cu până la 40% și activează intens zonele responsabile pentru recompensă și motivație.
- În relația cu copiii, creierul activează aceleași circuite de atașament, iar oxitocina crește cu până la 30% în timpul interacțiunilor emoționale.
- Afecțiunea pentru prieteni activează circuitele de plăcere într-o măsură mai redusă, cu aproximativ 20-30% mai puțin față de relațiile romantice.
- Studiile arată că iubirea pentru animale stimulează aceleași zone cerebrale precum simpatia pentru oameni, cu o activare de 90% din aceleași circuite.
- „În funcție de tipologia ta, vei ajunge să crezi că iubirea este de foarte multe feluri.” spune Radu Leca, psiholog.
Iubirea este un sentiment universal, dar știința ne arată că nu toată iubirea este percepută la fel. Creierul nostru răspunde diferit în funcție de tipul de iubire pe care îl trăim – fie că este vorba de partenerul romantic, prieteni, copii, animale de companie sau natură. Studiile recente, inclusiv cele publicate în Cerebral Cortex, ne dezvăluie cum fiecare tip de iubire activează zone distincte din creier.
1. Iubirea romantică – intensitate maximă
Atunci când ne gândim la iubirea romantică, creierul nostru răspunde cu o activare intensă a circuitelor de plăcere și motivație. Asemenea unui drog, romantismul declanșează eliberarea de dopamină, hormonul fericirii, care ne face să simțim un atașament profund și o dorință puternică de a menține legătura cu partenerul. Acesta este motivul pentru care relațiile romantice pot fi atât de intense și emoționante.
2. Iubirea pentru copii – protecție și grijă
Similară cu iubirea romantică, iubirea pentru copii stimulează aceleași circuite cerebrale de plăcere și atașament. Creierul nostru prioritizează instinctele de protecție și grijă față de urmași, și declanșează un atașament profund, care ne motivează să oferim sprijin necondiționat și securitate. Acest tip de iubire este fundamental pentru supraviețuirea speciei umane.
3. Iubirea pentru prieteni – mai „light”
Deși creierul răspunde și la atașamentul față prieteni sau chiar pentru oameni pe care abia i-am cunoscut, intensitatea acestei reacții este mai redusă comparativ cu cea pentru parteneri sau copii. Circuitele cerebrale implicate în plăcere sunt activate, însă într-o măsură mai mică, reflectând o conexiune emoțională mai superficială.
4. Iubirea pentru animale – aproape ca pentru oameni
Pentru cei care dețin animale de companie, iubirea pentru acestea este la fel de puternică precum cea pentru oameni. Creierul tratează relațiile cu animalele similare celor umane, activând aceleași circuite de plăcere și atașament. Este un motiv important pentru care stăpânii de animale își percep adesea câinii sau pisicile ca membri ai familiei.
5. Iubirea pentru natură – frumusețe și liniște
Iubirea pentru natură nu stimulează aceleași circuite ca afecțiunea pentru oameni, ci activează în principal zonele din creier responsabile pentru aprecierea frumuseții și percepția spațială. Când ne plimbăm prin natură sau admirăm peisaje, creierul nostru se concentrează mai degrabă pe procesarea vizuală, oferindu-ne o stare de liniște și mulțumire.
Ce spun psihologii?
„În funcție de tipologia ta, vei ajunge să crezi că iubirea este de foarte multe feluri. Să luăm lucruri simple, că mie îmi plac lucrurile clare. În interiorul unui cuplu, iubirea este de un singur fel. Da, ea se maturizează pe măsură ce timpul trece. Dar ea rămâne aceeași. Dacă am fi singuri n-am avea cu siguranță un singur tip de iubire pentru o singură persoană. Dacă este să extrapolăm în funcție de iubire și să o îndreptăm către copii, iubirea pentru copii în cazul în care ești o persoană normală, stabilă din punct de vedere psico-emoțional, se va ține toată viața”, spune Radu Leca, psiholog.
Citește și