Care este pragul critic în care o relație nu poate fi reparată? Psihologul și sexologul Bogdan Morar îți spune ce tehnici trebuie să abordezi

Ești în căutarea secretului vieții de cuplu? Nu ești singurul! Iubirea și relațiile intime sunt temele unei vieți sănătoase, des cercetate și dezbătute. În timp ce unele relații se dezvoltă armonios și durabil, altele se consumă dinamic și duc spre finalitate.

Noul studiu realizat de cercetătorii Janina Larissa Buehler și Ulrich Orth arată cum satisfacția în cuplu este cheia unei relații de succes.

Pragul critic pentru o relație sănătoasă este de 65% satisfacție. Coborârea sub acest punct face revenirea în cuplu, dar și funcționarea armonioasă, o idee de neatins.

Studiul mai demonstrează cum declinul relațiilor care au ajuns în final să se sfârșească este unul mult mai brusc și accelerat, decât cel al căror care în final au rămas împreună.

În ceea ce-i privește pe cei care tocmai s-au despărțit, studiul arată cum începutul unei viitoare relații le va aduce un procentaj de satisfacție mai crescut decât la precedenta. Recomandarea este să îți acorzi timp între relații pentru a-ți restabili gradul de satisfacție.

Care sunt indicii în care putem măsura gradele de satisfacție?

„Sunt o mulțime de indici. Cei mai relevanți sunt ar fi satisfacția generală în relație, comunicarea, sprijinul emoțional, respectul reciproc, dar și intimitatea sexuală”, a explicat Bogdan Morar, pentru Aleph News.

Indicii sunt părțile intuitive ale relației, lucrurile de bază, esențialul. Satisfacția, deși aproape de tine, devine problemă când respectarea normelor de bază nu este accesibilă.

Mai putem repara ceva în relație după ce am depășit punctul critic?

„În principiu, orice relație poate fi salvată, dacă există disponibilitate din partea partenerilor spre a lucra la relație. Însă, uneori, relațiile pot fi atât de degradate, încât nu mai sunt șanse de reconectare.”, adaugă Bogdan.

Principalii factori de dezechilibru în cuplu, în percepția psihologului, sunt disprețul, critica, lipsa asumării propriei responsabilități, dar și retragerea emoțională și sexuală a unuia dintre parteneri.

Cum prevenim atingerea punctului critic?

„Prin a învăța că dragostea este un verb. Nu o stare permanentă de entuziasm. Implică efort și intenționalitate. Mergem spre celălalt. Investim în celălalt, în relație: timp, efort, sentimente. Comunicăm constant, discutăm despre ce ne deranjează și ce nu funcționează în relație. Căutăm, ca echipă, o soluție care să funcționeze pentru amândoi”, explică psihologul Bogdan Morar, pentru Aleph News.

Citește și

Exit mobile version