- Suedia a avut o abordare total diferită față de cea a unor țări precum Norvegia, Danemarca sau Finlanda, în privința gestionării crizei Covid-19
- Suedia are un bilanț de peste 5.700 de morți
- Autoritățile suedeze spun că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni
Nu e ceva nou pentru tine că Suedia a avut o strategie total diferită față de cea a vecinilor ei nordici în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Ce scop a avut strategia? De a le fi permis oamenilor să trăiască aproape normal, iar dovadă stă faptul că au rămas deschise magazinele, restaurantele și multe dintre școli, scrie euronews.com.
Advertisment
Știi care a fost „rezultatul“? Cu un bilanț de peste 5.700 de morți, rata de mortalitate din Suedia, raportată la numărul populației, este acum de patru ori mai mare decât cea din SUA.
Totuși, autoritățile insistă că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. „De fapt, asistăm la un trend evident descendent privind numărul de pacienți de la terapie intensivă, dar și numărul de decese, începând de la mijlocul lunii aprilie“, spune Anna Mia Ekström, profesor epidemiolog la Karolinksa Institute din Stockholm.
Recomandări
La începutul acestei luni, numărul pacienților cu Covid-19 internați într-un spital din capitală a scăzut sub 100, pentru prima dată de la începutul lunii martie. Uite ce mărturisește Jan Albert, profesor de boli infecțioase la Institutul Karolinska: „Acum avem unul sau două decese pe zi și foarte puține persoane la terapie intensivă. Stăm mult mai bine acum decât în aprilie“.
Anna Mia Ekström, una din colegele lui Jan, îți explică de ce: odată cu venirea vacanței de vară, merg la muncă mai puțini oameni, iar cu mijloacele de transport în comun se circulă mai puțin. În schimb, oamenii petrec mai mult timp în aer liber și așa virusul are mai puține oportunități de răspândire.
Cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup?
În acest moment nu îți pot da un răspuns concret despre cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup, pentru că nici cercetătorii nu știu. Ei încă încearcă să descopere dacă și pentru cât timp poți căpăta imunitate după noul coronavirus.
Iată ce spune profesorul Albert: „Încă sunt multe necunoscute în ceea ce privește cantitatea de anticorpi pe care o dezvoltă corpul, ce alte tipuri de răspunsuri imune generează infecția, câți trebuie să se îmbolnăvească pentru a obține imunizare de grup. Știm că am avut în Suedia mai multe cazuri decât, de exemplu, Norvegia, Danemarca și Finlanda, vecinii noștri. Mult mai multe. Dar, chiar și așa, dacă suntem pe drumul către imunitatea de grup rămâne o mare necunoscută“.
- Bucureștiul prinde viață în weekend. Te așteaptă Chocolate Saga, atelier de pictură și specatole de teatru
- Cine cântă la Coachella 2025? Artiștii care vor electriza deșertul
- Care e trendul zilei? Slow dating te încurajează să îți cunoști partenerul treptat
- Documentarul „Super/Man”, marele câștigător la Critics Choice Awards. Ce premii a obținut
- De la „E.T.” la „Game of Thrones”, călătorești prin muzica filmelor tale preferate. Andrei Tudor transformă seara într-un spectacol al emoției
Partenerii noștri