Când vorbim despre postgustul unui vin, ne referim la senzațiile pe care le percepem aromatic pe palat dupa ce un vin a fost degustat. Cu cat aceste senzatii le percepem ca fiind mai lungi ca durata de timp cu atat mai mult putem concluziona ca avem de-a face cu un vin de calitate…..si pe care sigur il vom tine minte.
Advertisment
Atentie insa, ne referim doar la persistența senzațiilor plăcute pe care vinul ni le lasa pe palat si evaluam postgustul ca fiind scurt, mediu sau lung.Postgustul nu se refera la cat de acid, dulce, tanic, alcoolic sau corpolent este vinul.
Ca exemplu, un vin care pe final are un gust amărui persistent iar aromele sale, fie ele primare, secundare sau tertiare dispar in cateva secunde, il caracterizam ca fiind un vin cu postgust scurt cu note amarui.Vinurile de calitate acceptabila se inscriu de regula in acest tipar.
Recomandări
Vinurile “mari” se remarca printr-un postgust in care senzatiile aromatice placute pot dura si cateva zeci de secunde . Spunem atunci ca vinul are un postgust lung.Si ne place. Si de cele mai multe ori mai vrem.
Postgustul este un alt element structural pe care trebuie sa il luam in calcul cand evaluam nivelul de calitate al unui vin si potentialul lui de invechire. Este de la sine inteles ca un postgust lung ne indica ca aveam de-a face cu un vin de calitate si care se preteaza a fi pastrat fiindca in timp va evolua frumos.
Ne auzim saptamana viitoare
Partenerii noștri