Salcia, Salix face parte din familia Salicaceae cu peste 500 de specii cunoscute.Cu fosile care datează de peste 50 de milioane de ani pe Terra, în jurul salciei s-au născut multe legende și ritualuri.
În tradiția creștină salcia este asociată cu sărbătoarea religioasă a Duminicii Floriilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Ramurile binecuvântate le iau acasă credincioși pentru a le așeza în case, pentru a proteja întreaga familie.
În folclorul antic celtic, salcia este cunoscută sub numele de„ Arborele descântecului”, un simbol al magiei, al intuiției și al viselor.
Un obicei celtic spune că atingerea sau baterea pe lemnul unui copac de salcie, ar alunga ghinionul. Europenii credeau că atunci când bătea vântul prin frunzele de salcie, spiriduși șopteau și vorbeau între ei.
Se mai spune că mărturisirea secretelor tale unui arbore de salcie, vor face ca acestea să rămână veșnic în pădure.
Nativii americani obișnuiau să își lege ramuri de salcie de bărcile lor pentru a primi protecția Marele Spirit împotriva furtunilor.
Salcia a fost asociată cu luna, apa, cunoașterea și creșterea spirituală. De aceea preotesele zeiței Hecate foloseau salcia în magia apei și în ritualurile lor. Mătura vrăjitoarei era construită din salcie, alun și mesteacăn. Mai mult o baghetă făcută dintr-o ramură de salcie poate fi un instrument magic grozav.
Salcia era sacră pentru poeți. Nu degeaba se spune că aceasta ar aduce inspirație. Celebrul poet Orfeu, purta în aventurile sale ramuri de salcie pentru a încânta oamenii și animalele sălbatice cu muzica sa. Harpele, instrumentele muzicale erau adesea sculptate din lemn de salcie, datorită proprietăților sale de rezonanță.
Se spune că o salcie plantată lângă casa ta va ține pericolul la depărtare. Mai mult din lemnul flexibil al salciei se fac coșuri, curele și chiar stupi de albine.
În medicina populară, ceaiul din scoarță de salcie este folosit pentru combaterea febrei, tusei, reumatismului și a afecțiunilor inflamatorii. Se știe că salcia are un conținut mare de acid salicilic, ingredientul principal al aspirinei. Se mai obișnuiește să se mestece crenguțe tinere de salcie pentru a calma durerea.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri