Măslinul este un arbore care face parte din familia Oleacee, originar din Siria, foarte răspândit în arhipelagul elen.
„Arborele veșnic roditor” era considerat în Grecia Antică un simbol al păcii și prieteniei.
Una dintre cele mai faimoase legende grecești este cea în care Atena, zeița înțelepciunii, concurează cu Poseidon, zeul mărilor, pentru a deveni protectorul unui oraș nou.
Poseidon lovește stânca cu tridentul și face să izvorască apă sărată, iar
Atena reușește să dea naștere unui pom cu frunze verzi argintii cu multe fructe delicioase pe care l-a numit măslin. Oamenii aleg darul Atenei și stfel orașul îi ia numele – Atena.
În Vechiul Testament, după marele potop, Noe trimite un porumbel să caute pământ uscat. După mai multe încercări porumbelul se întoarce cu o ramură de măslin în cioc. Atunci Noe a știut că apele s-au retras și pământul a redevinit locuibil.
Romanii asociau măslinul cu zeița Minerva, de aceea era văzut ca un copac sacru, iar uleiul de măsline era folosit nu doar în alimentație, ci și în ritualuri religioase, în medicina antică și pentru ungerea sportivilor sau a regilor.
În zona mediteraneană măslinul este văzut ca un copac al înțelepților care îți ascultă rugăciunile.
Advertisment
În Egipt uleiul de măsline era considerat un dar de la zeița Isis. Aceasta i-ar fi învățat pe egiptenii timpurii cum să facă uleiul de măsline.
Se pare că faraonul Tutankhamon purta o coroană țesută cu frunze de măslin, iar Ramses al III-lea în reprezentările egiptene dăruia ramuri de măslin zeului soarelui Ra, ca simbol al iluminării.
Astăzi uleiul de măsline este folosit în numeroase ritualuri de societate printre care și botezul.
Mlădiţe de Măslin sunt bogate în uleiuri esențiale și antioxidanți care protejează vasele de sânge prin reducerea nivelului de colesterol “rău”şi trigliceride.
Uleiul de măsline este considerat un balsam pentru stomac, dar este utilizat și în vindecare și înfrumusețare. Poate de aia profetul Mahomed afirma că ar vindeca peste 70 de boli.
Recomandări
Partenerii noștri