Vlad Țepeș s-a născut în 1431, adică acum 490 de ani, la Sighișoara. A fost domn al Țării Românești în 1448, 1456-1462, 1476, în timpuri grele, frământate, primejdioase.

  • Era fiu de domn, dintre Basarabi, din ramura Drăguleștilor, adică dintre cei porecliți „Dragul”. Sașii, neputând pronunța consoana sonoră „g”, i-au zis „Dracul” și au și tradus cuvântul pentru occidentali, vrând să lovească în domn. Astfel, Occidentul i-a zis „Dracula”.
  • Deși nu a domnit în regiunea intracarpatică, mitul lui Dracula este legat de Transilvania.
  • A fost un mare luptător antiotoman și a obținut temporar independența țării sale.
  • A vrut ca negustorii munteni să aibă aceleași drepturi în Transilvania ca negustorii sași în Țara Românească, ceea ce sașii au refuzat. De aceea, domnul a făcut razii în Țara Bârsei și a aplicat metode violente. Ca urmare, brașovenii s-au răzbunat, răspândind în Occident faima cruzimii de „diavol” a voievodului „setos de sânge”. Unii au luat expresia ad litteram, ca Bram Stoker (la 1897) și ca mulți alții, care l-au transformat pe domn în vampir.

Vlad Țepeș a fost un domn crud, dar nu mai crud decât mulți dintre contemporanii săi. A luptat pentru „Republica Creștină”, cum era numită atunci Europa, dar a luptat și ca să-și apere țara. Mesajul său de păstrare a valorilor continentului, de reciprocitate în relațiile internaționale și de aplicare drastică a dreptății rămâne valabil și astăzi.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri