Acum 1900 de ani se năștea la Roma Marcus Aurelius, ajuns peste 40 de ani împărat din dinastia Antoninilor. Stăpânește cu greu un stat întins pe trei continente, din cețurile reci ale Britaniei și pădurile dese ale Daciei până în nisipurile fierbinți ale Africii și de la Atlantic până la Tigru și Eufrat.

A făcut față unor amenințări externe ale triburilor și popoarelor vecine, la diferite frontiere

Apără Dacia a atacurile germanilor și sarmaților; a adus Legiunea a V-a Macedonica la Potaissa (Turda); a reorganizat Dacia în trei provincii; a ridicat municipiul Napoca la rang de colonia, cel mai înalt titlu de oraș roman; a stabilit la Apulum (Alba Iulia) reședința guvernatorului celor trei Dacii  

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

A rămas cunoscut în istorie drept „împăratul-filosof”, aderând la doctrina stoică; a scris o lucrare în grecește numită „Către mine însumi”, tradusă apoi în latină; a fost convins că numai o viață morală, în acord cu legile naturii, poate conduce la liniște interioară și perfecțiune; omul trebuie să facă ceea ce este util societății; totul este în mișcare și transformare, la infinit. A fost convins că „urmările mâniei sunt mult mai grave decât cauzele ei”, lăsând conducătorilor viitori un mesaj de înțelepciune.

Partenerii noștri