În urmă cu mai bine de 100 de ani, în 1920, un savant încă tânăr, să spunem, Emil Racoviță, fonda la Cluj primul institut de speologie din lume, în cadrul căruia fonda și o disciplină complet nouă, o știință nouă, biospeologia, știința faunei din peșteri și din pânze freatice, ceea ce era o noutate extraordinară.

La sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, fusese unul dintre cei aleși să meargă la polul sud, pe faimoasa navă Belgica, o expediție internațională excepțională ca valoare, care a contribuit la progresul biologiei marine și care a contribuit la descoperirea unor noi specii de animale, între care și cunoscuta balenă cu cioc, pe care a teoretizat-o pentru prima oară în știință Emil Racoviță.

Datorită acestor succese ale sale în carieră și în știință, Racoviță a fost ales membru al Academiei Române, a devenit președinte al Academiei Române și-apoi al proaspăt înființatei univeristăți din Cluj, Universitatea Regele Ferdinand I, din 1927, încoace.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Prin toate acestea, Racoviță a realizat unirea provinciilor românești mergând și pornind de la știință și-n același timp, tot prin cunoașterea aceasta desăvârșită în domeniul biologiei, speologiei, a ajuns să facă o integrare a noastră în Europa „avant-la-lettre”. Emil Racoviță merită toată prețuirea noastră.

Partenerii noștri