Sigur ai în dulap cel puțin un tricou cu ceva scris pe el. Poate nu știi că această modă a fost lansată de fiica unui ceasornicar din Vaslui: Sonia Flis, devenită după căsătorie Sonia Rykiel.

La 18 ani, tânăra pariziancă ratează bacul iar mama o pedepsește să lucreze ca vânzătoare. În 1954 se mărită cu proprietarul unui magazin de confecții. Însărcinată, își inventează o nouă ținută mai comodă: un pulover scurt, gri discret și în dungi. Când îl pune în vitrină, Audrey Hepburn cumpără 14 exemplare: așa s-a lansat faimosul Poor Boy Sweater! Revolta din mai 68 o obligă să-și închidă magazinul. La întoarcere, găsește obloanele metalice mâzgălite cu lozinci politice: Sonia le imprimă pe tricouri neutre și restul e istorie.

În Franța, industria modei se sprijină pe secole de tradiții meșteșugărești, dar Sonia Rykiel este ”ce n-a văzut Parisul”: lansează tricotajele croșetate, elimină căptușelile, tivurile, ba chiar scoate cusăturile la vedere! Are succes, fiindcă toate provocările ei oferă femeii active ținute mai relaxate, comode pentru orice activitate. Sonia scoate eleganța din saloane și o mută pe stradă: negrul devine o culoare pentru orice ocazie iar dungile nu mai aparțin doar marinarilor. Devenită un brand faimos, nu ezită să propună modele și pentru cataloagele ieftine: pentru ea, moda se adresează tuturor! Sonia Rykiel înseamnă creativitate și succes în business, puse în slujba unei viziuni ce a cucerit lumea: femeia liberă în toate alegerile și mișcările sale, însă grațioasă și elegantă în orice împrejurare.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Se stinge în 2016, la 86 ani. În 2018, primăria Parisului dă numele ei unei străzi. E primul creator de modă caruia i se face această onoare, dar omagiul e unul firesc: fără Sonia Rykiel, nu ai fi auzit vreodată de streetwear.

Partenerii noștri