Se spune că nimeni nu e profet în țara lui. Însă trăim într-o lume globalizată și amestecată, în care oamenii își pierd uneori rădăcinile. Naomi Osaka e unul dintre chipurile acestei lumi. Are rădăcini, chiar multe. Și sunt toate puternice.

Naomi Osaka este întruparea visului american: dacă dai tot, vei primi tot. Ca să ajungă la 23 ani (a ajuns) numărul 2 mondial în tenis, a renunțat întâi la copilărie, apoi la adolescență. Anii de antrenament, concentrare, efort și durere au pregătit-o să o înfrunte pe Serena Williams în finala US Open. A învins. Pentru tatăl ei haitian, pentru mama ei japoneză, visul american și-a ținut promisiunile. Dar pentru Naomi? 

Într-o țară zguduită de violențe rasiste, Naomi Osaka a profitat de atenția camerelor de televiziune și a purtat măști cu chipurile victimelor. Pentru ea, a fi introvertită și timidă cu presa nu te scutește de datoria de a lua cuvântul. Apoi, pentru ca americanii să înțeleagă, a ales să participe la Jocurile Olimpice sub drapelul Japoniei. Unii au considerat-o trădătoare, dar Naomi e americancă: când Statele Unite nu mai sunt un melting-pot iar visul este în pericol, ea trage semnalul de alarmă. Acum câteva zile, Naomi a purtat torța care a aprins flacăra olimpică. Acest simbol e o recompensă muncită: dincolo de tenis, Naomi Osaka a arătat că aduce lumină în vremuri întunecate. În numele negrilor discriminați, în numele asiaticilor agresați în urma pandemiei. În numele ei de femeie. Pe scurt, în numele visului american: liberty and justice FOR ALL.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri