În inima Suabiei, acolo unde dealurile sunt domoale iar dialectul sună ca o parolă uitată, a luat naștere un preparat care îmbină credința cu pofta de carne: Maultaschen — găluște nemțești uriașe, pline de umplutură, istorie si poveste.
Legenda spune că, în Joia și Vinerea Mare, călugării de la abația Maulbronn, neavând voie să mănânce carne, au decis s-o „ascundă” sub aluat, într-o tentativă ingenioasă (sau obraznică) de a-L păcăli pe Dumnezeu. Așa s-a născut porecla preparatului – Herrgottsbescheißerle, adică „cei care-L păcălesc pe Dumnezeu”.
Denumirea? Misterioasă. Unii spun că vine de la Maul (gura unui animal) și Tasche (pungă), deci „pungă pentru gură”. A alta explicație ar fi că numele vine pur și simplu de la Abația Maulbronn, fiind o prescurtare a expresiei Maulbronn-Taschen – „punguțele de la Maulbronn”.
Una dintre cele mai vechi mențiuni ale numelui Maultaschen apare într-o carte de bucate din 1794 – însă rețetele de acolo sunt pentru preparate dulci, nu pentru felul sărat cu umplutură de carne cunoscut azi.
Maultaschen seamănă cu ravioli, dar sunt nemțești până-n măduva… umpluturii. Înăuntru găsești carne tocată, spanac, ceapă, pâine înmuiată, ou și condimente, toate învelite într-un aluat subțire. Fierte în supă (Maultaschensuppe), sunt delicate și reconfortante. Prăjite, capătă o textură crocantă și un gust mai intens – preferate mai ales în weekenduri sau ca resturi savuroase de a doua zi.
Astăzi, sunt omniprezente în Germania de sud, in bucătăriile locale și reinterpretate în bistrourile modern. În 2022, un lanț de fast-food din Stuttgart a lansat „Maultaschen-Burger”, o combinație neortodoxă care a împărțit internetul. Și nu e tot: în Maulbronn, locul unde totul a început, poți da peste… pizza cu Maultaschen.
Fie în supă, la tigaie sau în sandviș hipsteresc, Maultaschen dovedesc că, în fața foamei, chiar și postul e negociabil. Poftă bună și… Doamne iartă-ne!
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri