Tinerețe, filmul lui Paolo Sorrentino din 2015, este – ca și La Grande Bellezza al aceluiași regizor – un răsfăț cinematografic.

Doi bătrâni prieteni, un regizor și un compozitor – jucați de Michael Caine și Harvey Keitel – își petrec sărbătorile într-un hotel din Alpii elvețieni. Ce prilej mai bun pentru plimbări și discuții filosofice delicioase despre tinerețe și îmbătrânire, despre trecut și viitor, despre viață și moarte, discuții întrerupte din când în când de fauna excentrică a hotelului elvețian? Dialogurile celor doi prieteni sunt tulburate când de un Diego Maradona obez și mizantrop, când de o Miss Univers – în rolul căreia românca Madălina Ghenea are o apariție memorabilă în scena piscinei, tocmai parcă pentru a ilustra forța explozivă a tinereții în ochii celor doi bătrâni prieteni.

Tinerețe e un film ca o masă luată cu prietenii, în care poți vorbi liber despre temerile tale legate de îmbătrânire, despre visele tale, despre amintirile tale, o masă luată cu prietenii pe parcursul căreia excesul de melancolie e compensat mereu de umor sau de frumusețe. Cred că asta face Paolo Sorrentino în filmul Tinerețe: îți amintește că, în ciuda inevitabilei treceri a timpului, frumusețea lumii din jurul tău rămâne veșnic tânără.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri