La 12 mai 1997, la Moscova, președintele rus de atunci, Boris Elțîn, semna cu sepratiștii ceceni un Tratat de Pace care punea capăt Primului Război Ruso-Cecen și care, credea Elțîn, era finalul unui conflict vechi de 4 sute de ani. Istoria avea să-l contrazică foarte repede, după numai doi ani: în 1999, o rebeliune cecenă oferea Rusiei pretextul pentru a porni o nouă operațiune armată de amploare, coordonată de un nou prim-ministru, pe numele său Vladimir Vladimirovici Putin.

Tocmai despre începutul acestui Al Doilea Război ruso-cecen- care avea să lanseze cariera politică a lui Vladimir Putin – vorbește regizorul francez Michel Hazanavicius în filmul său din 2014, The Search. Regizorul fancez – descendent al unei familii provenite dintr-o republică ex-sovietică, Lituania – alege să trateze tema conflictului ruso-cecen din perspectiva ambelor tabere: pe de o parte, povestea unui copil cecen care-și vede familia împușcată de militarii ruși iar, pe de altă parte, evoluția unui tânăr rus care – amenințat cu închisoarea pentru un joint fumat pe stradă – acceptă să plece pe front pentru a lupta împotriva cecenilor.

Cum se intersectează destinele acestor doi copii inocenți într-o confruntare istorică precum Al Doilea Război Ruso-Cecen, din care nimeni n-a scăpat nevinovat, te invit să descoperi în filmul The Search. Din 2014.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri