Ceea ce știi, cu siguranță, despre Javier Bardem este că e un actor foarte talentat, primul spaniol care a câștigat vreodată un Oscar, sau că e căsătorit cu la fel de faimoasa Penelope Cruz, alături de care joacă frecvent în filme. Mai puțin cunoscut despre Bardem este faptul că e un activist foarte vocal pentru multe cauze politice, și care – în plus – are și intuiția unui jurnalist.

Invitat în 2008 la un Festival de Film dintr-o tabără de refugiați din Algeria, Javier Bardem a aflat povestea poporului Sahrawi, numit „poporul fără ţară”, al cărui teritoriu din Sahara de Vest, e subiectul unei dispute politice între Maroc, Algeria și Mauritania. Așa s-a născut documentarul Sons of the Clouds, la care Bardem contribuie ca producător și narator.

Urmărind povestea nomazilor sahrawi, cărora li se mai spune și fiii norilor, documentarul produs de Javier Bardem te va familiariza cu istoria unei Africi aflate mereu la cheremul marilor puteri occidentale.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

De la împărțirea Africii între țările europene în secolul 19, până la războiul rece din secolul 20 în care  nomazii sahrawi sunt sacrificați cu cinism în disputele americano-sovietice, documentarul Sons of the Clouds e o lecție de istorie necesară și impresionantă a păcatelor politicii coloniale duse de Occident în Africa.

Partenerii noștri