Știi că, recent, fondatorul Wikileaks Julian Assange, aflat în arest în Marea Britanie, a obținut o importantă victorie în justiție – chiar dacă e o victorie temporara: un judecător britanic a refuzat cererea de extrădare a sa în Statele Unite, acolo unde riscă ani mulți de închisoare pentru spionaj.

Edward Snowden, celebrul whistleblower American, a reacționat imediat pe Twitter afirmând că își dorește ca acesta să fie finalul poveștii pentru Assange.

Ce au în comun Julian Assange și Edward Snowden despre care ai tot auzit în știrile ultimilor ani ?

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Și Assange, prin intermediul Wikileaks, și Snowden – fost angajat al CIA- au expus numeroase informații secretizate care arată amploarea supravegherii în masă instrumentate de guvernele occidentale. Amândoi au atras atenția asupra felului în care serviciile secrete din țări care se laudă altminteri cu democrațiile lor afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanilor. Și Assange și Snowden au plătit pentru acest curaj : Assange a trăit 7 ani de azil politic închis în ambasada Ecuadorului din Londra  iar Snowden s-a refugiat de peste 7 ani în Rusia. Amândoi sunt acuzați de spionaj în Statele Unite.

Ca să înțelegi mai bine importanța dezvăluirilor făcute de Edward Snowden în 2013, te invit să vezi la CINEMAleph filmul Snowden din 2016 al lui Oliver Stone. Regizorul este el însuși un critic al derapajelor politicii americane din ultimele decenii, adu-ți aminte de Platoon sau Natural Born Killers.

În filmul Snowden, Oliver Stone povestește cei 9 ani din viața lui Snowden  la capătul cărora, fostul angajat al CIA a bulversat prin informațiile dezvăluite viața politică americană și occidentală.

Întrebările foarte importante pe care Oliver Stone le ridică în filmul Snowden sunt cele pe care, cu siguranță, ți le-ai pus și tu în  perioada stărilor de urgență din pandemie : la care din drepturile și libertățile tale ești dispus să renunți pentru a te simți în siguranță ? Cum ai ajuns în situația de a fi obligat să alegi una din două: ori libertatea, ori securitatea?

Snowden, producția lui Oliver Stone din 2016, e un flm necesar dacă vrei să înțelegi cine sunt actorii care decid în privința libertății și dreptului tău la intimitate.

Partenerii noștri