Până in 1981, multi ingineri de la Porsche credeau că designul modelului 911, cu motorul in spate, räcit cu aer, era anacronic si aproape de sfârsitul productiei.  Dar, într-o ultimã incercare de a vedea ce se mai putea alege din vechea platformã, 911 a fost folosit ca banc de testare pentru o varietate de inovatii tehnice; astfel s-a ajuns la 959.

Pentru a se conforma cu regulamentele internationale de raliu, hotărárea celor de la Porsche de a încerca noul model pe písta de curse a necesitat productia a mai mult de 200 de exemplare care sã meargã pe drumurile publice; noul 959 nu s-ar fi calificat pentru Grupã B de raliu fără acestea.

Propulsată de un motor cu sase cilindri în linie de 2.8 litri, masina livra către fiecare roată un cuplu asistat de computer, care îi permitea sã ajungã de la 0 la 100 km/h în mai putin de patru secunde.

Desi folosirea lui Porsche 959 in curse devenise de importantă secundarã, masina s-a comportat stralucitor in raliul de andurantã Paris-Dakar, ocupând primele două locuri in 1986. In acelasi an, o variantă unică de pistã a obtinut o victorie de clasă la Le Mans. Clientii erau nevoiti sã astepte cel putin un an înainte sã-si poatã ridica versiunea de sosea. 

Capabil de 317 km/h, 959 a fost cea mai rapidã masină de serie a anului 1987. In ciuda pretului sãu de catalog, de mai mult de 800.000 de euro in banii de azi, Porsche de-abia a recuperat jumătate din costurile de productie pentru 959. Cu toate acestea, a meritat fiecare bănut; fără ea, prea iubitul 911 nu ar fi supravietuit.

Considerat de multi un design clasic modern, un 959 argintiu detinut de Ralph Lauren a fost expus la Muzeul de Arte Frumoase la Boston, în 2005. Printre alti proprietari faimosi sunt inclusi si Jerry Seinfeld si fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Recomandări

CARE E MUZICA PRIMEI JUMĂTĂȚI DIN 2025
FRIENDS DON'T LIE
CE VEDETE SUNT SCRIITORI DE SUCCES
SABRINA ÎȚI SPUNE CINE E CEL MAI BUN PRIETEN AL MELOMANULUI

Partenerii noștri