• George Bolocan, ambasadorul României în Italia: „Sunt cam 1917 români infectați, însă nu avem o cifră fixă”
  • Marian Staș, expert în educație: „Metehnele educației au consecințe mult mai perfide și dor mult mai greu”
  • Actrița Ilona Brezoianu: „Cred ca decizia de a închide teatrele este una corectă”
  • Dr. Adrian Marinescu: „Chiar dacă am spus întotdeauna că lucrurile trebuie tratate cu calm, trebuie să ne îngrijorăm”

George Bologan îți explică cum este să fii ambasadorul României în Italia, într-o perioadă de grea încercare.

Înainte de a debuta în cariera diplomatică, George Bolocan a lucrat ca jurnalist atât în România cât și la Vatican, fiind acreditat pe lângă Sala de Presă al Sfântului Scaun.

În prezent, este doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Școala doctorală Relații Internaționale și Studii de Securitate.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Cum au fost aceste luni în Italia

George Bologan: „S-a lucrat fără încetare. Doresc să le multumesc colegilor mei pentru devotamentul exemplar. Am muncit cu toții pentru români .Uneori avem o atitudine negative, nu înțelegem, dar și autoritățile sunt oameni, am reușit să simpatizăm. Am oferit adăposturi unor compatrioți care erau pe stradă si au cerut ajutorul în mass media.”

Sistemul sanitar în Italia

George Bologan: “Este la fel ca în celelalte țări .Sunt asimptomatici sau cu simptome usoare. În Italia, ne găsim din nou pe o curbă ascendentă. Au fost înregistrate peste 5000 de cazuri. Partea italiană este pregătită, având și o experiență tristă din prima parte a anului. Nimeni nu știa de unde să se inspire. Italia a devenit țara exemplu”

Gabriel Bologan: ,,Primele săptămâni de pandemie au fost cele mai grele, când toată lumea a fost dezorientată, inclusiv autoritățile italiene.”

Există șanse să schimbăm în bine soarta școlii românești? – Ei bine, expertul în educație Marian Staș este creierul proiectului privind școlile pilot. Acesta îți explică ce înseamnă acest proiect și ce anume ar putea schimba în sistemul educațional din România.

Marian Staș este cadru didactic asociat la Universitatea București, dar predă și un curs de matematici aplicate în politici publice la Universitatea Harvard. În plus, este și președinte Asociației Clubul ,,Liderii Mileniului Trei”, un program educațional care sprijină dezvoltarea personală şi profesională a unei noi generații de lideri în România.

Marian Staș, despre școlile pilot:

„Acum și-a căpătat concretizarea. Eu am băgat doar puțini cărbuni în sobă. Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern și metodologia care reglementează acest concept. Posibilitatea ca școlile care doresc să-și construiască propria ofertă curriculară. Copiii pot evalua opțiunile și pot alege”

Școala în pandemie

Marian Staș: ,,Există un plus fabulos al școlii în pandemie. Școala își va dezvolta comportamentul autonom la nivelul autorităților școlare. Este foarte prost procesul în care toată lumea cere voie ministerului.”

Marian Staș: ,,Absolventi inepți de azi devin conducătorii inepți de mâine. Metehnele educației au consecințe mult mai perfide si dor mult mai greu. Provocarea sistemului de educației este ieșirea din comunism. Recadrarea și fixarea setului de valori.”

Actoria rămâne în continuare marea ei dragoste

Actrița Ilona Brezoianu îți povestește cum s-a reinventat în această perioadă de pandemie, dar și ce șansă de vindecare și de redresare mai are sectorul cultural, victimă colaterală a restricțiile în perioada COVID-19.

Ilona Brezoianu: ,,Încercăm să ne ținem moralul ridicat, dar astea sunt regulile și trebuie sa le respectăm.”

Ilona Brezoianu: ,,Nu cred că există o soluție să rezolvăm o pandemie mondială. Cred ca decizia de a închide teatrele este una corectă. De asta nu sunt vocală în ceea ce privește deschiderea teatrelor. Avem nevoie de cultură, dar avem nevoie mai mult de sănătate”

Îi sfătuiesc pe părinți să-si lase copiii să facă ceea ce visează

Ilona Brezoianu: ,,Eu am picat în primul an la admitere și am avut un moment dificil că nu mai voiam să dau a doua oară. Mama mi-a spus că ar trebui să mai aștept un an, pentru că ea era convinsă că anul următor voi intra. Îi sfătuiesc pe părinți sp-si lase copiii să faca ceea ce visează, ceea ce le place”

Ilona Brezoianu: ,,Cred că cel mai mult ma dezamăgește minciuna și lingușeala. Prefer să mi se spună verde în față. Mă refer la trucurile din viață în care oamenii încearcă să te convingă să faci anumite lucruri.”

Ilona Brezoianu: ,,Cu siguranță, celebritatea are un preț. Mama spune tot timpul că dacă Dumnezeu îți dă pe o parte, îți ia pe cealalta.”

Dr. Adrian Marinescu – medic infecționist la Matei Balș

Dr. Adrian Marinescu, despre cocktailul folosit de Donald Trump și posibilitatea ca el să fie folosit nu doar pentru pacienții infectați, ci și preventive.

,,Ce este bun, este și scump, susține medicul!”

Dr. Adrian Marinescu: ,,Chiar dacă am spus întotdeuna că lucrurile trebuie tratate cu calm, trebuie să ne îngrijorăm. Nu este o creștere exponețială, dar este o creștere constantă. Cred că noi toți trebuie să fim responsabili. Fiecare știe ce are de făcut.”

Dr. Adrian Marinescu: ,,Este o probabilitate destul de mare să se întâmple închiderea școlilor, adică trecerea lor în online, pentru zonele roșii.”

Dr. Adrian Marinescu: ,,Putem spera și chiar ne dorim să fie un vaccin până la sfârșitul lui 2020. Însă în momentul în care este produs, el trebuie să fie distribuit. Dar, dacă l-am avea în prima parte a anului 2021, ar trebui și o campanie de vaccinare.”

Dr. Adrian Marinescu: ,,350 de pacienți sunt internați la Matei Balș. Rar se întâmplă să avem locuri libere. Au venit și copii, fără forme severe. Aici este un semnal de alarmă, chiar și cei mici se pot infecta și chiar dacă fac mai rar, pot face și forme mai grele. Nu pot să am garanția că vom face o formă ușoară.”

https://www.facebook.com/mediafax.ro/videos/728290404432836/

Partenerii noștri