- Persoanele singure tind de cele mai multe ori să trateze situațiile vieții cu „NU”.
- Cei predispuși la singurătate preferă să nu se implice în conexiuni sociale.
- Frica de singurătate sabotează orice relaționare cu un potențial partener de viață.
- Bogdan Morar: „Singurul mod în care poți combate singurătatea este să te concentrezi pe relaționare interumană”.
Te-ai gândit vreodată la singurătate? Te înspăimântă?
Oamenii se împart în două categorii în fața fenomenului singurătății. Unii percep singurătatea ca o pedeapsă insuportabilă, în timp ce alții găsesc bucurie în liniștea propriei persoane. Studiile recente realizate de CNBC, subliniază trei factori principali care contribuie la singurătatea cronică.
Negația constantă
Răspunsul negativ la diverse situații din viața cotidiană poate duce la o izolare emoțională. Persoanele care se concentrează pe aspectele negative ale vieții riscă să-și constrângă interacțiunile sociale.
Evitarea conexiunii interumane
Frica de intimitate sau teama de a fi judecat determină mulți oameni să evite formarea de relații profunde. Această tendință de a se retrage poate intensifica sentimentul de singurătate.
Sabotarea relațiilor
Accesarea partenerilor indisponibili sau a relațiilor superficiale contribuie la un ciclu vicios. Aceasta nu face decât să întărească sentimentul de izolare, deoarece indivizii se simt neîmpliniți și respinși.
„Factorii genetici, spre exemplu introversiunea, dar și experiențele timpurii care afectează capacitatea de a forma relații, respectiv tipurile de atașamente: anxios sau evitant, fac accesul la dragostea stabilă un lucru dificil”, explică Bogdan Morar, psiholog sexolog, pentru Aleph News.
Este esențial să conștientizăm aceste tipare pentru a putea înfrunta singurătatea. Conectarea cu ceilalți și abordarea unei mentalități pozitive sunt pași cruciali în combaterea acestui fenomen.
„Singurul mod în care poți combate singurătatea este să te concentrezi pe relaționare interumană. Trebuie să construiești legături cu oamenii din jur”, spune Bogdan Morar.
În această eră a comunicării digitale, mai mult ca oricând, este important să te regăsești în relații autentice.
„Activitățile care te fac să te simți parte a grupului, cele care îți aduc bucurii mărunte, dar și cele care te aduc mai aproape de oameni, toate acestea sunt activități care ajută să dispară singurătatea”, te sfătuiește Bogdan.
Citește și
- Cine strălucește pe „red carpet” la Veneția? Lady Gaga atrage atenția prin extravaganță. Cine a gafat-o?
- Tim Burton transformă uniformele militarilor germani în fashion statement. Ce presupune stilul goth?
- Gillian Anderson lansează „Want”. Actrița din Sex Education vrea să schimbe percepția despre fanteziile sexuale