- Raport EUROSTAT: România, ultima în UE la consumul de carte
- Doar 6.5% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an
- Femeile cumpără mai multe cărți decât bărbații
- Numărul librăriilor a scăzut considerabil în ultimii ani
- România are două librării la 100.000 locuitori
Câți români mai sărbătoresc ziua culturii naționale?! Puțin peste un milion, dacă ne luăm după cifrele europenilor.
Advertisment
Românii, ultimii în UE la consumul de carte
- 93.5% dintre români NU au cumpărat o carte în ultimul an
- 6.5% dintre români declară că au cumpărat măcar o carte
EUROSTAT ne spunea în 2020, pe cifre dinaintea pandemiei, că suntem ultimii în Europa la consumul de carte. Iar criza sanitară n-a făcut decât să înrăutățească situația.
A închis, evident, bibliotecile și librăriile. Unele n-au mai avut noroc de redeschidere. În schimb, de aproape o săptămână, Biblioteca Națională și-a redeschis porțile pentru cei deschiși să-i treacă pragul. Librarii spun că mai sunt vizitați doar de nostalgicii mirosului de hârtie! Restul, puțini, cumpără cărți de pe internet! România are doar două librării la suta de mii de locuitori.
Recomandări
Geta Vodisla, director comercial, Librăria Eminescu: „Fluxul în librării a scăzut considerabil dar e de la sine înțeles. Oamenii se tem să iasă din casă sau să se aglomereze într-o librărie. Vânzarile au scăzut e adevărat dar nu foarte mult pentru că oamenii citesc încontinuare, fie că își comandă cărțile online.Fie sună și apoi își fac rezervări și le cumpără fără a ami pierde prea mult timp în librărie”
Alina Pătrașcu, Anticar: „Am trăit mereu printre mirosul de carte veche și faptul că în librărie sunt numai cărți noi și nu mai există aceea intimitate.”
Carmen Mihaiu, director general, Biblioteca Națională a României: „În anul 2019, ne-au trecut pragul nouă sute de cititori pe zi. În 2021 numărul acestora s-a redus foarte mult. Adică în jur de două sute cinci zeci, trei sute de cititori pe zi.”
Partenerii noștri