- Mâncarea caldă nu doar hrănește, ci oferă și confort emoțional, similar cu o îmbrățișare.
- Adaptarea programului de masă la orele de întuneric poate îmbunătăți digestia și calitatea somnului.
- Alimentele cu texturi cremoase sau consistente pot spori senzația de sațietate și confort.
Sezonul rece este despre confort și bunăstare. Odată cu venirea toamnei, regimul tău alimentar îți schimbă prioritățile.
Advertisment
Mâncarea, ca fenomen în viața ta, este un puternic punct reconfortant. A mânca nu este doar o acțiune primară, ci depășește limitele unei experiențe personale. Așadar, mâncărurile și băuturile pe care le consumi în sezonul rece sunt un punct important al modului în care te simți.
Mănânci mai mult iarna?
Există un mit general al mâncatului mult și preponderent gras, în sezonul rece. Nutriționistul Corina Zugravu explică greșeala unei astfel de abordări nutritive, la Aleph News: „Ideea de zezon rece e oarecum fragilă în inexactă pentru omul modern. Nu suntem supuși, realmente, la temperaturi scăzute decât în drumul de la mașină și până la birou. Nu avem aceleași necesități în sezonul rece cum aveau străbunii noștri apropiați, părinți sau bunici. Așadar, este complet greșit să mâncăm mai mult, mai gras, mai caloric, doar pentru că a venit sezonul rece”.
Recomandări
„O săptămână la schi nu are impact pe necesitățile tale nutriționale”
Este esențial să ne adaptăm alimentația pe nevoile reale ale organismului. Dacă în sezonul rece, contactul cu temperaturile scăzute și cu activitățile ce te expun la frig este limitat la un drum de la metrou să până la birou, atunci schimbarea în alimentație nu este una drastică.
„În principiu se aplică același principiu ca și cel din sezonul cald. Recomandarea este să te bazezi pe legume și fructe, chiar dacă sunt greu de găsit în sezonul răcoros. Nu este potrivit pentru omul modern să mănânce produse de proveniență animală pline de grăsimi. Acest gen de produse alimentare trebuie lăsat celor care cu adevărat fac efort fizic expuși la temperaturi scăzute”, adaugă Corina pentru Aleph News.
Cum faci față poftei de mâncare crescute în această perioadă de tranziție?
„Pofta de mâncare trebuie reglată în așa fel încât ceea ce mâncă să corespundă nevoilor noastre. Există o practică ce se referă la mâncatul de plictiseală. Ai grijă ca atunci când te mănânci să nu fie un rezultate al plictiselii. Soluția simplă este un pahar cu apă, un ceai sau băuturi cu fructe infuzate”, explică nutriționistul.
Citește și
- Cine strălucește pe „red carpet” la Veneția? Lady Gaga atrage atenția prin extravaganță. Cine a gafat-o?
- Tim Burton transformă uniformele militarilor germani în fashion statement. Ce presupune stilul goth?
- Gillian Anderson lansează „Want”. Actrița din Sex Education vrea să schimbe percepția despre fanteziile sexuale
Partenerii noștri