- Oamenii au fost obișnuiți să creadă că nu ar trebui să discute despre bani, deoarece ar putea fi considerat nepoliticos.
- Potrivit unui sondaj realizat de Insider și citat de Thelist, din 2000 de americani, doar 41% au declarat că ar fi dispuși să discute despre bani cu prietenii lor, în timp ce 49% au declarat că ar prefera să discute despre politică.
- Discutarea salariilor și a obiectivelor financiare este, de fapt, una dintre cele mai eficiente modalități de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește egalitatea veniturilor, în special pentru femei.
Conversațiile despre bani pun oamenii într-o situație dificilă. Fie din cauza faptului că unii colegi câștigă mai mult, deși au de îndeplinit aceleași sarcini, fie din cauză că este considerat nepoliticos, oamenii chiar aleg să nu discute despre propriul salariu, nici măcar cu membrii familiei.
Unii se simt inconfortabil să discute despre veniturile lor chiar și cu partenerul.
Potrivit unui sondaj realizat de Insider și citat de Thelist, din 2000 de americani, doar 41% au declarat că ar fi dispuși să discute despre bani cu prietenii lor, în timp ce 49% au declarat că ar prefera să discute despre politică.
Acest rezultat arată cât de inconfortabil se simt oamenii atunci când discută despre bani, indiferent cât de mulți sau de puțini câștigă. Și nu este vorba doar de prieteni, mulți oameni se simt stânjeniți să discute despre venituri cu familia, colegii de muncă sau chiar cu șefii care se ocupă de salariile lor.
Să vorbești despre bani poate fi ciudat, dar este important să o faci
De generații întregi, americanii au fost condiționați să creadă că nu ar trebui să discute despre bani, deoarece ar putea fi considerat „nepoliticos” și „ciudat”.
Mulți dintre cei care nu au câștiguri financiare considerabile sunt făcuți să creadă că discuția despre bani reflectă etica muncii sau abilitățile lor, așa că nu vorbesc atunci când observă un tratament inegal.
De asemenea, acest tabu afectează în mod disproporționat femeile din forța de muncă.
Având în vedere numeroasele libertăți financiare de care se bucură acum femeile, este ușor să uităm că, nu cu mult timp în urmă, o femeie nu își putea supraveghea propriile finanțe fără permisiunea soțului sau a tatălui ei.
Femeilor nu li s-a permis să dețină un card de credit pe numele lor până în 1974, când a fost adoptată Legea privind oportunitățile de creditare echitabilă (via Bank Rate). Această schimbare nu a avut loc până când femeile nu au vorbit despre inegalitățile cu care se confruntau și nu au luptat pentru egalitate.
În 2022, diferența de salarizare între femei și bărbați este încă foarte prezentă și afectează femeile din forța de muncă, iar stigmatele din jurul banilor le împiedică adesea să vorbească despre această problemă.
„Bulele de negare în care operează oamenii sunt susținute de tabuuri privind discuțiile despre bani, care, la rândul lor, ajută la susținerea societății inegale în sine.”, a spus antropologul Caitlin Zaloom pentru The Atlantic.
Unele companii nu-i lasă pe angajați să vorbească despre bani
Potrivit Forbes, discutarea salariilor și a obiectivelor financiare este, de fapt, una dintre cele mai eficiente modalități de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește egalitatea veniturilor, în special pentru femei.
Cu toate acestea, un raport realizat în 2017 de Institute for Women’s Policy Research a arătat că doar 17% dintre companiile private oferă transparență salarială, iar 25% au exprimat în mod explicit că aceasta este interzisă.
Chiar dacă salariile ar putea fi discutate în mod deschis, multe femei și persoane din alte grupuri marginalizate nu se simt suficient de încrezătoare pentru a-și negocia salariile.
Potrivit jurnalistei newyorkeze Porochista Khakpour, această tăcere politicoasă poate duce la faptul că oamenii nu sunt conștienți de valoarea lor și acceptă tarife mai mici atunci când intră în câmpul muncii.
Ea susține că „oamenii vor fi înșelați iar și iar și tind să fie femei, persoane de culoare, persoane aflate în poziții mai marginalizate. Dacă oamenii tac în legătură cu problemele, lucrurile se pot perpetua”.