Felul european de mâncare cu cele mai puține calorii este salata de roșii, o salată simplă românească.
Aceasta are 36 de calorii și doar 0,3 g de grăsimi, 1,7 g de proteine și 7,3 g de carbohidrați.
GolfSupport.com a folosit o bază de date internă de 12.000 de feluri de mâncare din Taste Atlas pentru a afla primele 50 din cele mai populare feluri de mâncare din Europa. Selecția a privit salatele din primele 20 de țări europene cu cel mai mare PIB (2020). Valoarea nutrițională din fiecare fel de mâncare a fost, de asemenea, colectată prin RecipeDB.
După salata de roșii vine salata greecească Horta (53,8 calorii), cu doar 2 g de grăsimi, 3,5 g de proteine și 8,5 g de carbohidrați. Pe locul trei se află salata de orez spaniolă, Ensalada Sevillana; cu 57 de calorii pe porție, cu 2g grăsimi, 3g proteine și 8g carbohidrați, urmată de Surówka Z Buraków (salată de sfeclă) din Polonia și de Poland Okurkový salát (salată de castraveți) din Cehia.