• Dr. Alina Tănase: ,,După personalul medical, trebuie vaccinați bolnavii de boli cronice și pacienții vârstnici”
  • Alina Tănase, despre posibile efecte adverse: „M-a durut mâna la locul injectării seara, până a doua zi dimineața”
  • Alina Tănase: ,,Pentru că nu ai cum să alegi, vaccinul existent acum în România este cea mai bună variantă!”

Invitata lui Vlad Craioveanu, dr. Alina Tănase ne-a vorbit despre ,,cartoful fierbinte” al acestor zile și anume vaccinarea la români. Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni spune că s-a vaccinat și ne îndeamnă să avem încredere în știință.

,,Da, m-am vaccinat! Nu doare deloc. Vaccinul se face în ziua unu și 21, deci la distanță de 3 săptămâni. Abia după a doua doză se consideră că efectul este maximum, cam la o saptămână- două săptămâni după a doua doză se consider că avem anticorpi care sa ne protejeze de boala”, spune dr. Alina Tănase.

Alina Tănase, despre posibile efecte adverse:

,,M-a durut mâna la locul injectării seara, până a doua zi dimineața. Nu aș putea spune că au fost anumite efecte adverse. Noi la Institutul Clinic Fundeni, am vaccinat în două zile aproape 500 de oameni. Niciunul nu a avut efecte adverse. Cei care au spus ca sunt alergici li s-a pus branulă. Ne-am luat toate măsurile, fiindcă și noi avem emoții… Această campanie de vaccinare să meargă bine. Nu am avut până acum niciun fel de efect advers major de care să ne legăm.”, adaugă dr. Alina Tănase.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Alina Tănase, despre categoriile cu risc de vaccinare:

,,Vaccinul este înregistrat la persoanele peste 16 ani. Nu este recomandat la copii, nu au studii de siguranță pe această categorie. Și la gravide ține de indicația medicului. Nu toate categoriile sunt puse în aceaste indicații ale vaccinului.”

A.Tănase: ,,La personalul mediu procentul de vaccinare este mult mai mic decât al medicilor!”

,,Noi am devenit centru de vaccinare pentru toate spitalele din platforma Fundeni. (…) Avem arondate pentru Centrul de vaccinare multe entități medicale, dar pentru personal, într-adevăr. Avem un procent de aproape 80% la medici. Medicii vor să se vaccineze în marea lor majoritate. La personalul mediu procentul este mult mai mic decât al medicilor, în ciuda faptului ca am tot discutat acest lucru și, în ciuda faptului, că au exemplul medicilor care se vaccinează.”, spune A. Tănase.

Alina Tănase, despre personalul medical reticent la vaccinare

A. Tănase: “Marea majoritate spune: haideți să mai vedem! Efectele adverse imediate sunt minime. (…) Eu cred că tot ce înseamnă relații internaționale si activități internaționale, toate vor fi condiționate de această adeverință de vaccin. Dar, om vedea!

Alina Tănase: ,,Toată lumea și-a dat cu părerea despre vaccin!”

A. Tănase: ,,Media, eu zic că a văzut mult rău. În sensul că toată lumea și-a dat cu părerea despre vaccin, despre mecanismul de acțiune al vaccinului. Marea majoritate apărute în facebook sau pe rețelele de socializare nu sunt competente. Cred că ar trebui să învățăm cu toții să ne alegem sursele de informare.”

Alina Tănase: ,,Haideți să avem încredere în știință, în cercetarea medicală!”

A. Tănase: ,,Eu cred că trebuie să avem încredere în știință! De fapt, ăsta trebuie să fie apelul nostru, al medicilor, haideți să avem încredere în știință și în cercetarea medicală și în ce s-a descoperit până acum. Și totuși cred că ar trebui să ne schimbăm și atitudinea și să punem mai mare preț de profilaxie. Vaccinul înseamnă de fapt profilaxie. Dacă am avea această cultură a profilaxiei, poate în toate felurile… (…) Profilaxia înseamnă să prevenim boala mai degrabă decât să o tratăm. Dacă putem să prevenim ceva, este mai corect să prevenim decât să tratăm!”

,,Ne dorim să avem mai multe vaccinuri, deocamdată doar acesta a trecut prin aceste furci caudine ale înregistrării. (…) Suntem în prima etapă în care se vaccinează personalul medical, după care urmează categoriile de risc. (…) Aici este un debate. Poate că și exemplul guvernanților care se vaccinează ar prinde bine populației.”, adaugă Alina Tănase.

Alina Tănase, despre eradicarea totală a Covid-19

A. Tănase: ,,Eu nu pot să vă spun decât că sperăm să facem acest lucru. Nu avem o limită de timp și nici nu avem date clare care să ne susțină această vindecare sau această închidere a pandemiei. Dacă am reuși să vaccinăm un procent important din populație, epidemiologii spun că în jur de 70%. Deocamdată, suntem încă în etapa personalulului medical. Este important că s-a început cu personalul medical, pentru ca aceste centre de vaccinare trebuie să-și găsească rutina. Este o emoție pentru toată lumea…”

Alina Tănase: ,,După personalul medical, trebuie vaccinați bolnavii de boli cronice și pacienții vârstnici”

A. Tănase: „Cred că ar trebui să ne legăm de boli și mai puțin de categorii profesionale. Cred că cei mai în risc sunt pacienții vârstnici, cu comorbidități. Cred că este mai puțin important ce meserie au, după ce am terminat sistemul medical de vaccinat, ci mai important este să avem grijă de pacienții noștri cu boli cronice. Cred că acolo trebuie să ne îndreptăm a doua categorie de vaccinare și sigur această categorie de pacienți este pusă în pericol. Adică eu acolo aș merge repede după personalul medical.”

,,Nu are legătură vaccinul antigripal cu vaccinul anti-Covid. Trebuie să ne vaccinăm și cu vaccinul de gripă. Eu cred că există cercetări care vor încerca să facă un vaccin cu mai multe astfel de proteine și care să fie împotriva mai multor boli. Sunt sigur că va apărea și un astfel de vaccin în următorii ani.”, adaugă Alina Tănase.

A. Tănase: ,,Sper că ne vom întoarce la o oarecare normalitate la sfârșitul acestui an dacă vom reuși să ne vaccinăm și să oprim răspândirea virusului în rândul populației. Este frustrant că medicii nu reușesc să spună informația medicală, astfel încât să fie convingători. Dacă nu vom reuși să stăpânim circulația virusului, 2021 va fi la fel ca 2020!”

Alina Tănase, despre activitatea medicală din 2020

A. Tănase: ,,Tratăm și alți pacienți și în ciuda pandemiei am avut 75% internări anul trecut și am făcut cam 65% din procedurile de transplant. Ceea ce, pentru un astfel de an, în care internările au fost făcute cu greu din cauza restricțiilor, activitatea medicală a fost foarte susținută. Sunt pacienți care nu se puteau trata în altă parte, cazuri grave. Nimeni nu a venit pentru un simplu control în Institutul Clinic Fundeni în anul 2020.”

Alina Tănase, despre ce cred pacienții pe care îi tratează despre vaccin

,,Dacă mă refer fix la pacienții pe care  îi tratez eu, se vaccineză pentru ca ei au trecut printr-o boală grave și au o schemă de vaccinare fixă cu toate vaccinurile copilăriei după ce au făcut transplant. Nu vor fi probleme cu pacienții care știu ce înseamnă o infecție peste o boală gravă. O altă boală peste boală adăugată, înseamnă sigur că-ți pune viața în pericol.”

Alina Tănase, despre cum se va desfășura vaccinarea la Fundeni

,,Deci noi ne propunem să terminăm vaccinarea săptămâna asta pentru tot personalul, prima doză, așa cum spuneam… Vor urma în continuare toate persoanele angajate din celelalte structuri medicale arondate Fundeniului… Și, să sperăm, că în 6 săptămâni de acum încolo vom reuși să vaccinăm marea majoritate a personalului din această platformă mare care se numește platforma Fundeni, plus tot ce înseamnă clinicile private și farmaciile arondate.”

Alina Tănase: ,,Pentru că nu ai cum să alegi, vaccinul existent acum în România este cea mai bună variantă!”

„Să presupunem că ați fi putut alege dintre toate vaccinurile existente pe piață unul cu care să vă vaccinați. Pe care dintre ele l-ați fi ales? Care vă place cel mai mult?”, întreabă Vlad Craioveanu.

A. Tănase: „E greu să-ți alegi din mai multe când ai posibilitatea să faci un singur vaccin. Cred că nu e corectă întrebarea fiindcă nu poți să visezi la șapte vaccinuri tu având posiblitatea astăzi să ai unul singur. Așa că aș spune că cel pe care îl ai este cel mai bun.”

Vlad Craioveanu: „Da, dar știți cum e, decât să îmi cumpăr mâine o mașină mai proastă, mai bine aștept un pic, strâng, și îmi iau o mașină mai bună. Nu am vrut să dau mărci acum.”

Alina Tănase: „S-ar putea să se potrivească la mașini, nu cred că se potrivește când vorbim de sănătatea noastră. S-ar putea să mă infectez în aceste două săptămâni cât aștept eu să se înregistreze alt vaccin sau în următoarea lună cât aștept eu să fie disponibil în România. S-ar putea să nu am acest timp. Din punctul meu de vedere, ce am acum este cea mai bună variantă!”

Alina Tănase: ,,La noi, cea mai mare provocare este să găsim cuvintele care să aducă încrederea populației!”

A. Tănase: ,,Cred că disciplina din statul Israel este cea care face regula. Există disciplină și există aceasta gândire de supraviețuitor. Dacă există ceva care să te ajute sa supraviețuiești, cred ca statul Israel alege această cale. La noi, cea mai mare provocare este să găsim cuvintele care să aducă încrederea populatiei sau calea sau varianta de cuvinte cu imagine care să convingă pe toată lumea că trebuie să ne vaccinăm ca să putem merge mai departe.”

Alina Tănase, despre procedura în cazul vaccinării: ,,Lucrurile sunt foarte stricte!”

A. Tănase: ,,Există o platformă oficială în care se introduc datele personajului medical înainte de vaccinare. Mergi în centrul de vaccinare cu programare. După ce te-ai vaccinat datele tale se introduc în registrul de vaccinuri. Abia după poți scoate din sistem această adeverință de vaccinare. Lucrurile sunt foarte stricte. (…) Dacă luna ianuarie terminăm de vaccinat tot ce înseamnă personaj medical și începem persoanele cu risc, trebuie să ajungem și la persoanele fără risc. Eu sunt optimistă că o să ne ducem la bun sfârșit această misiune. Cred, așa cum spunem, că este o misiune a personalului medical de a implementa acest lucru.”

Partenerii noștri