• Proiectul „Infografia Inocenţei” lansează o invitație la reflectare pe tema Revoluţiei chiar din mijlocul oraşului
  • 1.166 de flori pentru cele 1.166 de victime au fost amplasate în spaţiul verde de lângă Piaţa Revoluţiei, în proiectul iniţiat de Funky Citizens
  • Instalaţia, aprinsă pe timpul nopţii, poate fi văzută la Bucureşti între 8 şi 15 noiembrie

1166. Este numărul celor căzuţi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Între 8 şi 15 noiembrie, pe spaţiul verde de lângă Biserica Kretzulescu, lângă statuia lui Corneliu Coposu, se vor vedea 1166 de flori, cale artificiale, aprinse în fiecare noapte în memoria victimelor Revoluţiei.

159 de români au fost ucişi la Revoluţie înainte de fuga Ceauşeştilor, din 22 decembrie. Alţi 1007 au fost ucişi după căderea dictatorului, dintre care 43 pe ascuns, în operaţiunea „Trandafirul”.

„Memoria Revoluţiei de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanţe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamaţia de la Timişoara… dar mai ştim care sunt ele? Mai ştim ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Ştim numărul eroilor, dar mai ştim lupta lor, optimismul şi inocenţa lor?” se întreabă iniţiatorii proiectului.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Instalaţia a fost concepută de Răzvan Pascu, fost publicitar şi actual director de creaţie al festivalului Amural şi face parte din proiectul Infografia Inocenţei, al asociaţiei Funky Citizens.

Cosmin Pojonaru, director de comunicare Funky Citizens: „Salut, suntem aici în Piaţa Revoluţiei, unde tocmai ce-am terminat de instalat Infografia Inocenţei. Este o instalaţie artistică concepută de Răzvan Pascu. Viziunea lui a fost să discute un pic despre cifrele de la Revoluţiei. Şi anume, sunt 1166 de victime ale Revoluţiei, şi avem aici 1166 de flori, de cale, câte una pentru fiecare victimă. Instalaţia face parte dintr-un proiect mai larg de-al nostru, noi suntem Funky Citizens, şi ne-am propus să facem, printre altele, şi un pic de educaţie civică, dar şi un pic de memorializare, de istorie recentă. Avem un site, MuzeulComunismului.ro şi poţi găsi acolo mult mai multe materiale super interesante. Poze de tip „atunci şi acum” din Bucureşti, un apartament redecorat în stilul anilor 80, vă las pe voi să descoperiţi.”

Partenerii noștri