• Și în 1918, România era bântuită de o epidemie
  • Gripa spaniolă făcea ravagii
  • În ciuda pericolului de infectare, 120.000 de români au asistat la proclamarea Unirii

Și acum, și în 1918, o epidemie speria România. Gripa era atunci inamicul mut al Unirii. Se numea Gripa spaniolă și pe seama ei sunt puse între 50 și 100 de milioane de decese între 1918 și 1919.

Cifra înseamnă dublul victimelor din Primul Război Mondial, cu militari și populație civilă la un loc.

În ciuda pericolului, cel puţin 100.000 de patrioți au fost pe Câmpul lui Horea. Deși în vârstă și bolnavi, mulți și-au riscat viața și au călătorit în conditii grele pentru a asista la proclamarea Unirii.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Medicii de la Alba Iulia au organizat și câteva puncte de prim ajutor. Chiar și Regina Maria, care se întorsese pe 1 Decembrie 1918 la București, după exilul de la Iași, avea să se îmbolnăvească de gripa spaniolă. Suverana a descris în memoriile ei simptome teribile, cu febră și delir. Atât de gravă era starea ei la un moment dat, că cei din jur s-au temut că o vor pierde.

Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Unirii Alba Iulia, vorbește despre cât de nemiloasă era boala: „A afectat segmentul de vârstă 20-40 ani și mai ales bărbații, adică oamenii adulți, tinerii, și mai ales oamenii care luptaseră în război, și ceea ce era paradoxal, să scapi, să supraviețuiești, fără niciun glonț, fără nici o rană, fără nimic, după 4 ani și jumătate de tranșee și să vii să mori de o gripă. În țările civilizate existau metode similare cu cele actuale, inclusiv purtat de mască, la noi nu prea s-a practicat treaba asta, era și credința asta populară cu usturoi la gât, problema izolării se punea și atunci, dar oamenii nu-și însușeau atât de coerent problema asta cu izolarea”

Partenerii noștri