- Pe 27 octombrie 1962 lumea a fost la un pas de război nuclear între Rusia și SUA
- Vasili Arkhipov s-a opus lansării unei torpile nucleare asupra navelor americane
- Era Criza rachetelor, iar americanii instituiseră blocadă asupra Cubei
Vasili Arkhipov e omul care a salvat lumea. Exact acum 58 de ani, pe 27 octombrie, lumea a fost la un pas de un război nuclear.
Advertisment
Era în plină Criză a rachetelor din Cuba și toată lumea spera să nu se ajungă la o confruntare directă între Rusia comunistă și Statele Unite.
Ryurik Ketov, comandant de submarin: Dacă tu ai rachete în Turcia, noi avem rachete în Cuba, ăsta era jocul.
Un submarin sovietic, cu încărcătură nucleară fusese încolțit de 11 distrugătoare americane lângă coastele Cubei. Deși era în apele internaționale, americanii au lansat încărcături explozive ca să-l scoată la suprafață.
Gary Slaughter, ofițer de comunicații: Nu încercam să-i ucidem. Puteam foarte ușor să distrugem submarinul. Doar îi hărțuiam. Știam că probabil au probleme cu aerul. Era al naibii de cald.
Ryurik Ketov, comandant de submarin: Temperatura a urcat la 60-65 de grade Celsius. În zona motoarelor depășise 70 de grade. Și asta nu pentru 5-10 minute, ci pentru ore întregi. Nu puteam să contactăm Moscova și nu știam ce se întâmplă. Tot ce știam și tot ce am făcut a fost ascultându-l pe Kennedy la radio.
Comandantul submarinului a dat ordin de încărcare a armei speciale – așa se numea torpila nucleară. Dar pentru lansare, comandantul submarinului, ofițerul politic și comandantul de flotilă trebuiau să fie de acord. Singurul care s-a opus a fost Vasili Arkhipov, comandantul de flotilă și lansarea a fost anulată.
Olga Arkhipova, soția lui Vasili Arkhipov: Știa că ar fi fost o nebunie să lanseze o torpilă nucleară. Mai ales că trăise asta, văzuse. Nu a ezitat să spună nu.
Gary Slaughter, ofițer de comunicații: Ce s-ar fi întâmplat după aceea? Am fi fost în război nuclear cu Rusia sovietică și probabil lumea nu ar mai fi existat. La întoarcerea în țară, un amiral sovietic i-a spus că ar fi preferat să se fi scufundat cu submarinul. Abia în 2017 Arkhipov a primit postum recunoașterea faptelor sale și premiul Future of Life din partea Institutului american Future of Life.
Partenerii noștri