Papaya, cunoscută și ca pepene de copac, mamao sau lechoza este fructul arborelui Carica Papaya, originar din America Centrală și de Sud. La mayași și azteci, se credea că fructul a fost adus oamenilor de către zei pentru a pentru a le da putere dar și pentru vindecarea stomacului. În mitologia populară a indienilor din Amazon, papaya era cunoscută ca arborele sănătății. Aici exista credința că spiritul plantei are puterea de a „digera răul” și de a-l transforma în bine, asemenea enzimelor din fruct.
În unele sate tradiționale din Peru și Columbia, papaya era folosită în ritualuri de purificare: se spunea că dacă mănânci papaya la răsărit, sufletul devine mai curat și luminos. Arborele mai era numit și „pomul călătorilor”, pentru că oriunde creștea papaya, oamenii puteau supraviețui cu fructul ei. După ce papaya a ajuns în India și Filipine prin exploratori spanioli și portughezi, s-a învăluit repede în simboluri: în unele zone, era asociată cu fertilitatea și renașterea iar în altele cu nemurirea. În folclorul filipinez, papaya era plantată lângă casă pentru a aduce pace dar și pentru a alunga spiritele rele.
Papaya este considerată astăzi un „superaliment”, datorită conținutului bogat în vitamine, enzime și antioxidanți. Îmbunătățește digestia datorită enzimei papaină, întărește imunitatea prin conținutul mare de vitamina C, protejează inima și pielea. Ca mască naturală aduce un plus de strălucire și hidratare tenului. Contribuie la sănătatea ochilor, iar consumul acesteia are un efect antiinflamator asupra organismului. Săracă în calorii, papaya contribuie la detoxifiere și menținerea greutății optime. Datorită conținutului de folat și triptofan, ajută la sinteza serotoninei – „hormonul fericirii”. Așa că poate avea un efect ușor antidepresiv, dar și energizant. Și cum papaya este considerată un fruct al soarelui, aducător de vitalitate, bucurie și optimism, se crede că ajută la eliberarea blocajelor emoționale și la atragerea energiei pozitive în viața ta.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri