Va propun azi sa fim specialisti in vin si sa dam calificative unui vin. Cum?
Exista numeroase grile cu sisteme de punctare in urma carora un vin capata un scor, iar cu cat acesta este mai mare cu atat acel vin este considerat a fi mai de calitate.
Noi vom discuta despre un sistem de evaluare al calitatii vinului ceva mai descriptiv, fara note sau scoruri si vom clasifica vinurile intr-o plaja de la “acceptabile” la “exceptionale”.

Sunt 4 conditii pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a puncta d.p.d.v. calitate:

Echilibrul vinului – adica modul in care diversele elemente structurale ale vinului se combină si se integreaza intre ele. Este acea balanta unde intr-unul din talere avem aromele de fruct si zahar rezidual iar in celalalt aciditatea si nivelul taninurilor. Taria alcoolica trebuie luata de asemenea in calcul. Un vin dezechilibrat va fi rareori unul de calitate.

Recomandări

TOM STURRIDGE ESTE IAR SANDMAN
CASELE DE MODĂ MIZEAZĂ LITERAR
ȘEFUL OPEN AI ÎȚI PREZINTĂ NOUL TĂU COLEG
FRIENDS DON'T LIE
HORIA SABO MIZEAZĂ PE AI DREPT GENERATOR DE FORȚĂ DE MUNCĂ

Intensitatea si Concentratia aromatica – Ca regula generala cu cat olfactiv distingem aromele de la distanta mai mare fata de pahar cu atat intensitatea lor este mai mare.

Postgustul, sau persistenta senzatiilor placute pe care vinul ni le lasa pe palat, evaluat ca fiind scurt, mediu sau lung. Cu cat postgustul este mai lung, cu atat vinul este mai calitativ.

Complexitatea aromatica – sau diversitatea de arome primare, secundare si tertiare pe care le distingem in vin. Totusi, chiar si un vin doar cu arome primare poate fi considerat complex, daca acestea apartin mai multor subgrupe: florale, vegetale, fructe verzi, citrice, vegetale, etc.

Ca si concluzie, daca vinul puncteaza pozitiv la toate cele patru criterii putem concluziona ca este “exceptional”, la 3 din ele “foarte bun”, la 2 criterii doar “bun” si doar la unul este “acceptabil”.

Simplu, noroc pe saptamana viitoare.

Partenerii noștri