Într-o seară fastuoasă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, într-un restaurant elegant din Monte Carlo, a luat naștere unul dintre cele mai rafinate deserturi din lume: Crepes Suzette. Povestea acestui preparat nu este doar despre savoare, ci și despre eleganță, romantism și o întâmplare regală, ce a rămas gravată în istoria gastronomiei.
Legenda spune că desertul a fost inventat din greșeală în 1895 de către un tânăr bucătar pe nume Henri Charpentier, care lucra la Café de Paris. În acea seară, restaurantul avea un oaspete special: Prințul de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea, fiul reginei Victoria. Prințul era însoțit de o doamnă frumoasă pe nume Suzette, despre care se crede că era o prietenă apropiată.
Charpentier pregătea clătitele, când sosul de unt, zahăr și lichior a luat foc accidental. Flăcările au transformat desertul într-un spectacol dramatic, iar bucătarul, cu un amestec de ingeniozitate și calm, a declarat că este un preparat intenționat creat pentru ocazii regale. Desertul a fost numit „Crepes Suzette” în onoarea doamnei care l-a degustat prima.
De-a lungul anilor, Crepes Suzette a devenit un simbol al rafinamentului, apărând în meniuri exclusiviste și fiind menționat în literatură, filme și show-uri culinare.
Rețeta e simplă, pentru clătite ai nevoie de făină, ouă, lapte, puțin zahăr, un vârf de sare, unt topit. Iar pentru sos- iti trebuie unt, zahar pudră, sucul si coaja rasa de la o portocală și 2 linguri de lichior, după gust.
Într-un bol, amestecă făina, ouăle, zahărul și sarea. Adaugă laptele treptat, amestecând pentru a evita cocoloașele și după untul. Apoi ai nevoie de răbdare pentru a întoarce fiecare clătită. Asamblarea e simplă, trebuie să împăturești clătitele în triunghiuri și să le scufunzi în sos. Lasă-le să absoarbă aromele câteva minute înainte de servire.Simplu și gustos. Poftă bună!
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri