A fost un mare om politic, ziarist și avocat român, azi aproape uitat. A ajuns, pentru scurt timp, după Marele Război, prim ministru al României (1921-1922)
S-a născut în 1858, la Ploiești, într-o familie de comercianți. A studiat la Liceul Sf. Sava și apoi a absolvit dreptul la Paris, cu distincția Magna cum laude. Întors acasă, a devenit avocat și membru al PNL. După un timp de dispute, s-a alăturat Partidului Conservator. În 1908 a creat Partidul Conservator Democrat, al cărui președinte a fost până la moarte. A ajuns ministru în mai multe guverne, s-a remarcat ca un mare orator (încât a fost poreclit „Tăchiță Gură de Aur”), a scris șa toate marile ziare (Românul, Epoca, Dreptatea, Timpul, Universul, Evenimentul etc.). A susținut, spre deosebire de conservatorii vechi, intrarea României în luptă alături de Antanta. De numele lui, se leagă două mari realizări: semnarea Păcii de la București, din 1913, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) a intrat în componența Regatului României și înființarea Micii Înțelegeri, alianță din care făceau parte România, Cehoslovacia și Iugoslavia, cu scopul contracarării oricărui atac al Ungariei revizioniste. A sprijinit lupta de emancipare națională a românilor și provincii și de unirea a acestora cu România. A murit în Italia și a fost înmormântat într-un fastuos cavou la Mănăstirea Sinaia.
În ciuda veții agitate și a numeroaselor controverse și scandaluri pe care le-a stârnit, Take Ionescu a fost caracterizat frumos de I. G. Duca: „El putut aduce țării sale și neamului său în timpul neutralității, în timpul războiului și după război, servicii de o istorică însemnătate”.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri