• Vara poate să vină cu anxietate și frica de a nu rata evenimente sociale.
  • „Înainte de toate, trebuie să ajungem să ne simțim confortabil în propria piele”, a zis Bogdan Morar, psiholog.
  • Ca să eviți anxietatea, experții te sfătuiesc să te concentrezi pe lucrurile pe care le poți controla.

Vara ar trebui să fie lipsită de griji și plină de distracție. Dar pentru mulți oameni, venirea verii aduce un alt tip de sentiment – unul de anxietate, stres și teamă, scrie The Independent.

Presiunea de a avea o vară uimitoare, demnă de Instagram poate fi intensă. Se pare că toți ceilalți pleacă cu avionul în vacanțe exotice, participă la festivaluri de muzică și trăiesc cea mai bună viață. Între timp, ești blocat acasă, navigând prin rețelele de socializare și simți că ratezi ceva esențial.

„Toate aceste elemente alimentează anxietatea. Atunci când privim la viețile celorlalți mereu în concedii, ajungem să dezvoltăm sentimente negative legate de propria noastră viață. Trăim într-o cultură plină de standarde nerealiste”, a zis psihologul Bogdan Morar la Aleph News.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Acest FOMO („fear of missing out”) poate declanșa multă anxietate. S-ar putea să te trezești mereu cu grija ca nu faci suficient de multe activități sau că vă vei privi la finalul verii cu regret în urmă. Și cu cât îți faci mai multe griji, cu atât s-ar putea să simți mai mult nevoia să spui „da” fiecărei invitații sociale și să te simți copleșit și epuizat.

Când vine vorba de imaginea de sine, trebuie să îți dai seama că trăim într-o lume unde social media nu reflectă realitatea.

„Înainte de toate, trebuie să ajungem să ne simțim confortabil în propria piele, poartă prin casă acel costum de baie până te obișnuiești cu el ”, a zis Bogdan Morar, psiholog.

Cum poți scăpa de anxietate

Vestea bună este că există modalități de a gestiona anxietatea de vară și FOMO. Primul pas este să recunoști că vara perfectă pe care o vezi pe rețelele de socializare este adesea o iluzie. Fiecare are propriile dificultăți, chiar dacă nu o arată online.

În loc să te compari cu ceilalți, concentrează-te pe ceea ce poți controla. Fă o listă cu activitățile și experiențele care îți plac cu adevărat și fă-ți timp pentru acestea. Este în regulă să spui „nu” lucrurilor care nu te entuziasmează – de fapt, este esențial pentru sănătatea ta mintală.

Partenerii noștri