Super Toscanele definesc un stil de vin roșu produs din soiuri care nu sunt tradiționale în zonă. Originea denumirii datează de prin anii 1960 când producătorii din Toscana au început să cocheteze cu soiuri non-indigene, în special din Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, precum și cu metode de vinificație non-tradiționale ce presupuneau utilizarea barique-urilor franceze în locul butoaielor de mari dimensiuni numite „botte”.

Zona de producție este pe coasta toscană între țărmurile mării Tyrrheniene și zona deluroasă de la poalele munților Apenini. Aici, climatul maritim cu veri călduroase și însorite, nopți reci datorate brizei mării, ierni blânde și precipitații distribuite uniform pe întreaga perioadă a anului oferă condiții optime pentru coacerea strugurilor cu origini bordelaise.

Marchizul Mario Incisa della Rocchetta e creditat ca fiind primul care a produs un Super Toscan sub denumirea de Sassicaia, la început pentru consum propriu, din Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc, vițe plantate în regiunea Bolgheri, pe coasta toscană. Prima lansare comercială a fost în anul 1968, dar datorită reglementărilor stricte din zonă, vinul nu a putut fi etichetat ca vin cu denumire de origine și a fost clasificat ca „Vino di Tavola” (vin de masă). Regulile zonei nu numai că nu permiteau utilizarea soiurilor non-indigene, ba chiar impuneau ca pentru un Chianti Classico să fie folosite, pe lângă Sangiovese (soiul local), și alte soiuri indigene inferioare calitativ față de acesta.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Ulterior, producători vizionari de vinuri din Chianti Classico, Marchizul Antinori cu vinul Tignanello, iar mai târziu Marchizul Frescobaldi au produs vinuri care, pe lângă Sangiovese, conțineau și soiuri non-indigene Cabernet Sauvignon, Merlot, ce bineînțeles au fost declasificate ca Vino di Tavola. Succesul mare la public al acestor vinuri a fost amplificat și de către scorurile mari atribuite de foarte influenți critici de vin (Robert Parker), lucru ce a făcut ca vinurile să capete numele de Super Toscane.

Astăzi aceste vinuri au statut atât de denumire de origine: DOC Bolgheri, DOC Bolgheri Sassicaia sau DOC Maremma Toscana cât și de Indicație Geografică – IGT Toscana.

Partenerii noștri