• Ministerul Culturii din România a declarat că va cere casei de modă Louis Vuitton recunoașterea valorii culturale românești.
  • Piesele vestimentare se aflau în colecția Resort 2024 a lui Nicolas Ghesquiere pentru Louis Vuitton.
  • Campania care a cerut „să acorde credit” moștenirii românești a fost lansată de „La Blouse Roumaine”.

Ministrul Culturii din România, Raluca Turcan, a solicitat oficial casei de modă Louis Vuitton să recunoască și să dea credit pentru utilizarea motivelor tradiționale românești în unele dintre designurile lor.

Turcan a subliniat că protejarea identității culturale și a patrimoniului este o prioritate majoră pentru Minister. Aceasta a menționat că abordarea va urmări obținerea unei recunoașteri internaționale a valorii inestimabile a tradiției românești, transformând acest incident într-o oportunitate de a promova ia tradițională românească la nivel global.

„Vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc”, susține Turcan pe Facebook.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Oamenii au reacționat imediat la postare. Iată câteva dintre comentarii: „Poate se reglementează copierea și se impune obligatia de a menționa sursa. Trebuia făcut demult acest lucru”, „Suntem purtătorii iei alb-negru din Marginimea Sibiului și ne mândrim tare cu ea, oriunde în lume!”, „Este inspirată din creația unor oameni, a unor româncuțe talentate, creatoare de frumos. Eu cred că arta trebuie admirată, răsplătită și plătită, nu furată.”

Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a lansat o campanie intitulată „Give Credit”. Aceasta are legătură cu utilizarea de către Louis Vuitton a unei bluze inspirate de modelul tradițional din Mărginimea Sibiului.

Piesele vestimentare se aflau în colecția „Resort 2024” a lui Nicolas Ghesquiere pentru Louis Vuitton.

„Trebuie să ne protejăm moștenirea culturală imaterială. Este dreptul nostru cultural”, a declarat Andreea Diana Tănăsescu, fondatorul „La Blouse Roumaine”

Partenerii noștri