Ziua de 1 Mai este ziua internațională a muncii și datează din 1889 când Congresul Internaționalei Socialiste a decretat această zi ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Local, pe plaiuri mioritice, de 1 Mai sărbătorim Armindenul, sărbătoare dedicată zeului vegetației, protector al viilor și livezilor. Ziua Muncii este zi liberă pentru toți românii și ca urmare obișnuim să o petrecem în aer liber, de multe ori la un grătar.
Și dacă tot vorbim de grătar, hai să vedem cu ce vinuri îl asociem.
Nelipsiți de pe grătarul de 1 Mai sunt micii. Cu rețete diverse în care proporțiile de carne de vită, oaie și porc diferă, micii fac deliciul sărbătorii de 1 Mai. Berea e tradițională dar și cu vinul poți face un pairing excelent. Alegeți cu curaj fie un spumant cu zahăr rezidual în zona de brut (veți experimenta un foarte interesant contrast de texturi) sau vin alb acid cu note de fructe verzi cum ar fi un Pinot Grigio sau un Sauvignon Blanc sau de ce nu, un roșu musculos cu note de fructe roșii și condimente cum ar fi un Shiraz.
La un grătar din pește slab: pastrav, doradă, biban, sau carne de pasăre asociem un vin alb sec, tânăr, fructat, o Fetească Albă, o Zghihară, Sauvignon Blanc sau un Riesling. Dacă peștele e mai gras (scrumbie, somn, crap) putem alege un Aligote sau un vin alb mai corpolent ușor baricat sau maturat pe drojdii fine cum ar fi o Șarbă, sau un Chardonnay.
Un grătar în care carnea de porc sau vită predomina cere alături vinuri roșii seci. Regula de bază: cărnurile mai slabe le asociem cu vinuri mai suple, fructate cu taninuri moi – o Babească Neagră, un Pinot Noir în timp ce bucățile marmorare merg bine alături de vinuri mature, puternice, tanice, care să le poată susține – un Negru de Drăgășani, o Fetească Neagră matură sau un Cabernet Sauvignon.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri