Rușcuța de Primăvară, Adonis Vernalis este o planta din familia Ranunculaceae, originară din Europa și Asia de Sud-Vest.
Cunoscută pentru frumusețea sa, planta cu flori galbene strălucitoare care înfloresc primăvara se mai cunoaște popular ca ochiul fazanului, cocoșel, dedițel galben, buruiana calului sau scânteiță.
În mitologia greacă, Adonis era un tânăr frumos iubit de zeița Afrodita. Atunci când Adonis pleacă la vânătoare în confruntarea cu un mistreț acesta își pierde viața. Și conform legendei se spune că acolo unde sângele lui Adonis a căzut pe pământ ar fi ieșit frumuoasele florile de adonis vernalis. Mult timp a fost plans de zeița Afrodita, dar odată cu trecerea timpului durerea și lacrimile ei ar fi transformat florile galbene într-o nuanță de roșu aprins care este versiunea de toamnă a florii Adonis.
Proprietățile magice atribuite acestei plante variază în funcție de tradițiile și credințele culturale. În multe tradiții planta Adonis vernalis a fost asociată cu dragostea, frumusețea și pasiunea. Se spune că folosirea acestei plante în ritualuri sau farmece poate atrage iubirea sau întări pasiunea între parteneri.
Rușcuța de primăvară este declarată momument al naturii și este protejată la noi în țară, dar o poți admira în zonele de podiș sau deal în Subcarpații românești.
În scopurile medicinale se folosesc părțile aeriene care se culeg pe vreme frumoasă. Ai grijă să te speli bine pe mâini după recoltare pentru că toate părțile plantei sunt extrem de toxice și pot provoca iritații ale pielii sau intoxicații.
Rușcuța de primăvară conține principii active care fac parte din grupul digitaloidelor cu acțiune cardiotonică și diuretică. Se poate utiliza în tratarea unor afecțiuni cardiace, tulburări neurovegetative, hipertensiune arterială, oboseală cardiacă sau migrene.
Aceasta se poate lua sub formă de ceai sau tinctură, însă doar la sfatul medicului, pentru că este o plantă toxică.
Așa că nu îți rămâne decât să admiri acest monument rar al naturii și să te bucuri de frumusețea sa.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri