Mătrăguna, Atropa Belladona este o plantă care face parte din familia Solanaceae.
Se mai cunoaște sub denumirea de Doamna Codrului, Împărăteasa Buruienilor sau Planta Vrăjitoarelor.
În popor mătrăguna este cunoscută ca plantă a farmecelor care a fost folosită din timpuri arhaice în vrăji și descântece de dragoste.
Ritualul culegerii plantei magice care se făcea între Paști și Înălțare a fost considerat unul cu elemente dramatice pe care le relata și Mircea Eliade. În jurul mătrăgunei care urmează să fie culeasă, se așterne o masă cu mâncăruri și vin adus de femei, unde acestea își spun dorințele. Procesul de dezgropare se face de fete complet dezbrăcate în timp ce se mângăie și se îmbrățișează. Se toarnă vin în groapa de unde a fost dezgropată rădăcina, zahăr și monede pentru a plăti culegerea plantei.
Mătrăguna este o plantă erotică prin excelență pentru că avea puterea să mărite fetele, să aducă noroc în dragoste și fertilitate în căsnicie. Este foarte periculoasă dacă nu este culeasă atent pentru că virtuțiile ei magice se pot întoarce împotriva celui care a cules-o.
Se crede ca Shakespeare se referea la mătrăgună în „Romeo si Julieta”, ca licoarea pe care a baut-o Julieta, in ziua nuntii ei cu Paris, pentru a crede lumea că este moartă
Pe timpuri, italiencele consumau suc de fructe de matraguna pentru dilatarea pupilelor, pentru că ochii mari și închiși la culoare erau la mare căutare. De aici i-ar fi venit și numele „belladonna”.
Planta a mai fost folosită în medicina tradițională pentru proprietățile sedative, analgezice și halucinogene.
Mătrăguna era cunoscută și pentru calitățile psihotrope, încă din antichitate unde era folosită pe post de anestezic în timpul intervențiilor chirurgicale. Uneori era folosită și ca afrodisiac.
Astăzi rădăcina se poate purta ca talisman pentru protecție sau se poate arde alături de tămâie pentru purificarea spațiului și pentru potențarea dragostei în viața ta. Se mai crede că aduce bogăție și prosperitate în afaceri

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri