• Mai sunt nouă zile până când starea de alertă va lua locul stării de urgenţă
  • Pentru limitarea drepturilor, e nevoie fie de o nouă lege, fie de modificarea ordonanţei din 2004
  • Un profesor de drept spune că măsurile ar trebui să fie mai mici ținând cont că situația e mai puțin periculoasă

Probabil, ca noi toți, și tu te întrebi cum ne va fi viaţa în stare de alertă și ce drepturi ne pot limita în continuare autorităţile, după 15 mai, când va fi înlocuită starea de urgență.

Dacă până acum ordonanţele militare impuneau restricţii pe perioada stării de urgenţă, atunci din 15 mai hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă vor organiza activitatea de zi cu zi. În forma pe care o are acum, ordonanţa de urgenţă din 2004 nu presupune restrângerea a unor libertăţi care să ne ia din drepturi. Totuși, constituţia spune clar că e nevoie de adoptarea unei legi sau de modificarea actualei ordonanţe de urgenţă.

Un profesor de drept îți explică ce se va întâmpla de fapt în starea de alertă: „Tu vrei să restrângi dreptul fundamental al cetăţeanului prin această hotărâre, dar temeiul tău nu există în legea 21 pe 2004. Situaţia e mai puţin periculoasă, restrângerile ar trebui să fie mai mici“.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Recomandat e ca, pe timpul stării de alertă, să respectăm regulile de distanţare socială, ca să nu ajungem din nou în starea de urgenţă.

Sursă foto: Profimedia

Partenerii noștri