- Care este motivul pentru care femeile își schimbă numele atunci când se căsătoresc?
- Decizia de a păstra sau de a renunța la numele de familie poate fi în continuare influențată de factori economici, familiali, sociali, romantici și religioși, mai ales atunci când sunt implicați copii.
- În prezent cel puțin în SUA, aproximativ 20% până la 30% dintre femei își păstrează numele de familie, ceea ce înseamnă că marea majoritate iau numele soțului lor atunci când se căsătoresc.
Cu zeci de ani în urmă, femeile proaspăt căsătorite adoptau în proporție majoritară numele de familie al soțului lor, satisfăcând un obicei social și asigurându-și anumite protecții juridice, economice și familiale.
Advertisment
În unele state, aceste garanții au inclus posibilitatea de a-și păstra permisul de conducere sau de a se înregistra ca alegător, de a-și lua copiii de la școală sau de a avea un card de credit, a declarat Stephanie Coontz, director de cercetare și educație publică, citează CNN.
Din punct de vedere cultural, adoptarea numelui soțului era legată de noțiunile paternaliste de proprietate, odată femeile aparțineau tatălui lor, apoi soțului, a declarat Deborah Carr, profesor de sociologie și director al Centrului pentru inovație în științele sociale de la Universitatea din Boston.
Recomandări
În prezent cel puțin în SUA, aproximativ 20% până la 30% dintre femei își păstrează numele de familie, ceea ce înseamnă că marea majoritate iau numele soțului lor atunci când se căsătoresc.
Printre acestea se numără și artista Jennifer Lopez, care și-a confirmat recent căsătoria cu actorul Ben Affleck cu semnătura „Mrs. Jennifer Lynn Affleck”. Ea poate lua numele soțului ei din punct de vedere legal, dar din punct de vedere profesional, 100% va continua să cânte sub numele de J. Lo. Uneori, femeile iau numele soțului în mod legal, dar din punct de vedere profesional, s-ar putea să își folosească în continuare numele de fată.
Abia după schimbările legale în plină expansiune în anii 1970 a existat un mare impuls pentru păstrarea numelui de familie. Această tendință a scăzut în anii 1980, o epocă mai conservatoare și a fluctuat din anii 1990.
Decizia de a păstra sau de a renunța la numele de familie poate fi în continuare influențată de factori economici, familiali, sociali, romantici și religioși, mai ales atunci când sunt implicați copii.
Un nume nou
Pentru unele persoane adoptarea numelui soțului/soției este o declarație publică în fața lumii că sunteți, de fapt, un cuplu. Cealaltă este presiunea socială. Aceasta poate veni din partea soțului/soției, dar poate veni și din partea familiei. Femeilor li se vor cere explicații adesea, fie de la părinți, fie de la socrii lor despre motivul pentru care nu-și schimbă numele.
„Unele femei ar putea fi dornice să scape de numele lor de familie din dorința de a se separa cumva de părinții lor biologici”, a declarat Joshua Coleman, psiholog în practică privată în Oakland, California.
O femeie care nu a fost apropiată de părinții ei sau care s-a simțit rănită de aceștia, ori nu i-a plăcut numele ei familie, îl va schimba cu bucurie cu unul nou.
Femeile care cred în egalitatea de gen, dar care iau numele soțului lor, ar putea crede că schimbarea numelui nu înseamnă că renunță la ceva din autoritatea lor ca femeie.
Femeia nu se vede într-un fel de subordonare față de soț sau cedând ceva din puterea, autoritatea, identitatea sau individualitatea ei. Îi place tradiția, dar asta nu înseamnă că ea aderă la toate lucrurile care au fost asociate în mod tradițional.
Foarte rar se întâmplă ca un soț să ia numele de familie al soției sale. Într-un studiu realizat în 2018 pe 877 de bărbați, 3% (27 de bărbați) și-au schimbat numele după ce s-au căsătorit. Dintre acești 27 de bărbați, 25 renunțaseră complet la numele de familie.
Păstrarea identității
În rândul celor 20-30% dintre femeile care nu respectă tradiția, cea mai frecventă practică este păstrarea propriului nume de familie, urmată de despărțire, crearea unui nume hibrid sau chiar mai rar găsirea unui nume comun complet nou.
Pentru unele femei, păstrarea numelui de familie înseamnă păstrarea identității personale și familiale pe care au avut-o dintotdeauna.
Practic, unele femei și-au stabilit o identitate profesională, în special cele care ocupă poziții foarte vizibile, cum ar fi scriitorii, academicienii sau celebritățile. Dacă numele lor este esențial pentru profesia lor, acesta este un lucru la care s-ar putea să nu fie dispuse să renunțe. Păstrarea numelui de familie poate fi, de asemenea, un act politic, adesea făcut de cei care aderă la credințele și practicile feministe, cum ar fi independența și parteneriatul egal. Unii se întreabă de ce un nume ar trebui să fie privilegiat în detrimentul celuilalt și dacă folosirea doar a numelui unuia dintre soți ar transmite un parteneriat inegal. Păstrarea numelui de familie este mai mare în rândul femeilor cu un nivel mai ridicat de educație și al femeilor mai în vârstă.
Faptul că ai copii poate complica lucrurile
Este foarte rar ca ambii parteneri să aleagă numele femeii. În marea majoritate, dacă aleg un nume, acesta este cel care aparține soțului. Mulți cred că folosirea numelui de familie al unuia dintre soți este mai ușor din punct de vedere social și legal.
Oamenii știu cum să-ți spună. Folosirea unui singur nume poate preveni, de asemenea, bătăile de cap administrative care pot apărea atunci când vine vorba de lucruri precum rezervarea de zboruri, asigurări, asistență medicală și cine are voie să ia un copil de la școală.
Combinarea numelor de familie poate fi o modalitate de a păstra identitatea cuiva ca membru al familiei inițiale și ca individ, având în același timp o identitate ca membru al unei noi familii.
Partenerii noștri