În timp ce Kievul e sub asediul barbarilor, diplomații negociază pacea. Prima dată când s-a întâmplat asta, era tocmai în anul 945, sub conducerea unei femei: Olga din Kiev. S-a născut Helga, a domnit ca Olga și a murit ca Elena. Era soția cneazului Igor, fiul lui Rurik, vikingul a cărui dinastie avea să domnească 600 ani. Igor a fost ucis de tribul drevlenilor și Olga a devenit prima femeie regentă.

Asasinul soțului ei i-a trimis propunerea să se mărite cu el. Olga a îngropat solii de vii. Când a sosit a doua delegație, Olga le-a oferit să se spele după drum și a dat foc băii cu ei înăuntru. După ce le-a asediat un an capitala, a cerut ca tribut un porumbel de la fiecare locuitor. A agățat apoi o cârpă arzândă de piciorul păsărilor și le-a dat drumul. Au zburat acasă, dând foc întregului oraș deodată. Drevlenii au ieșit din istorie. Olga a vizitat Bizanțul. Împăratul, sedus de frumusețea și inteligența sa, visa însă la o căsătorie ce i-ar fi sporit puterea.

Olga a trecut la creștinism, cu condiția să fie botezată chiar de bazileu. Când acesta i-a cerut mâna, i-a răspuns că noua religie îi interzice măritișul cu propriul naș: independența Kievului era salvată. Olga a sprijinit comerțul și modernizat țara, dar abia nepotul său Vladimir a reușit să o creștineze. Pentru Bisericile ortodoxe și greco-catolice, rămâne însă ca sfânta Olga, ”cea întocmai cu Apostolii”. În vremuri crunte, o femeie din Kiev a făcut războiul și a propagat apoi religia păcii, cea care schimbă inimile dușmanilor. La Kiev ca și la Moscova, o recunoști ușor în icoane și monumente: ridică o cruce, dar își sprijină cealaltă mână pe un paloș. Domnule Putin, când vezi văduvele din Kiev plângând cu dinții strânși, nu râde ca drevlenii: roagă-te ca pacea pe care o propui să le convină întâi lor. Una dintre ele a schimbat deja destinul Rusiei.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri