Nu este un tuxedo, este costumul femeilor libere!

„Am fost profund impresionat de fotografia cu Marlene Dietrich purtând un costum bărbătesc. O femeie îmbrăcată într-un smoking sau într-o uniformă de ofițer marin, trebuie să fie în culmea feminității pentru a lupta împotriva unui costum care nu este al ei.” a spus Yves Saint Laurent. Fotografia cu Marlene din 1933 l-a inspirat să creeze iconic-ul său smoking, care a debutat în colecția haute couture a designer-ului din 1966.

Yves a propus pentru femei ținute de seară în stil androgin, compuse din blazere negre cu revere din mătase, combinate cu bluze cu volane, jabouri, papioane și pantaloni cu vipușcă. O estetică vestimentară care a șocat lumea modei din acea vreme. Un act creator de pionierat care a fost aspru criticat la început, dar care a fost repede îmbrățișat de femeile puternice care gândeau liber într-o societate refractară la evadarea din tipare. Da! A fost pentru prima oară când un designer a avut curajul să propună pantaloni pentru o ținută de seară.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În 1971, modelul Bianca Jagger a șocat opinia publică când a ales să poarte un tuxedo alb în locul rochiei de mireasă. Infulenta Nan Kempner a cinat la restaurantul La Cote Basque din Manhattan îmbrăcată doar în tuxedo, după ce a fost nevoită să renunțe la pantaloni, forțată de eticheta restaurantului care nu permitea femeilor să poarte această piesă vestimentară.

De la debut și până în anul 2002, Yves Saint Laurent a prezentat în colecțiile sale peste 200 de modele de tuxedo-uri. „Dintre toate lucururile pe care le-am făcut, le prefer pe cele împrumutate din garderoba masculină”, a explicat Saint Laurent. „Această ambiguitate mă intrigă. În plus, așa trăim acum.”

Partenerii noștri