• Românii au cheltuit 3.7 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an pe călătoriile în străinătate.
  • Odată cu ridicarea restricţiilor de după pandemia de COVID-19, românii au scos tot mai mulţi bani pentru călătoriile în străinătate.
  • Da­tele din S1/2023 arată că suma chel­tu­i­tă de străini pe deplasările în România a crescut la 2,1 mld. euro.

3.7 miliarde de euro. Atât au cheltuit românii în prima jumătate a acestui an pe călătoriile în străinătate. E dublu față de aceeași perioadă din 2019, adică înainte de pandemie. Asta arată datele BNR, calculate și prelucrate de Ziarul Financiar. De asemenea, aceeași analiză arată că străinii sunt puțin mai zgârciți decât românii. Cheltuie mai puțin în străinătate decât noi.

„După pandemie, dorința românilor de a călători a fost foarte mare și au călătorit cât au putut de mult. Să nu uităm că față de 2019, s-au mărit prețurile cu chiar 50% pe anumite destinații. Deci vorbim de o mărire a prețurilor și de o explozie a călătoriilor în străinătate pentru că în 2020 și în 2021 s-a putut călători mult mai greu”, a spus Traian Bădulescu, consultant în turism, la Aleph News.

Românii au cheltuit 3,7 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în prima jumătate din acest an, nivel aproape dublu faţă de perioada similară din 2019, an de referinţă în turism, şi în creştere cu 14% faţă de S1/2018, arată datele de la BNR şi calculele făcute de ZF.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Odată cu ridicarea restricţiilor de după pandemia de COVID-19, românii au scos tot mai mulţi bani pentru călătoriile în străinătate şi deşi a crescut şi suma cheltuită de străini în ţară, balanţa continuă să fie pe deficit. Străinii lasă pe deplasările în ţară mai puţini bani faţă de suma cheltuită de români în străinătate. România nu reuşeşte să atragă turişti străini aşa cum o fac Grecia, Turcia, Italia, Spania sau Franţa, unde turismul re­prezintă un motor pentru economie şi contribuie cu 15-25% la PIB-ul ţării.

BNR publică lunar contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism am ajuns la un de­ficit de 1,6 mld. euro în S1/2023, aproape dublu faţă de cel înregistrat în S1/2019. Da­tele din S1/2023 arată că suma chel­tu­i­tă de străini pe deplasările în România a crescut la 2,1 mld. euro, faţă de 1,8 mld. euro în S1/2022 şi dublu faţă de nivelul din S1 2019, anul de referinţă din turism de dinainte de pandemia COVID-19.

Citește și:

Partenerii noștri