• Un start-up francez trimite turiști în spațiu strict pentru a lua masa și a admira Pământul.
  • Locurile la bordul primelor zboruri, programate de la sfârșitul lui 2024, au fost deja „securizate” , iar acum se vând bilete pentru 2025.
  • Călătoria dus-întors în stratosferă va dura șase ore.

Un start-up francez are planuri avansate de a trimite turiști în spațiu strict pentru a lua masa și a admira în același timp Pământul în toată splendoarea lui.

„Restaurantul spațial” al companiei Zephalto va fi, în fapt, o capsulă presurizată, numită Celeste, atașată la un balon stratosferic, iar un loc la masă în acest local exclusivist nu e ieftină: pre-rezervările costă 10.000 de euro, iar o călătorie, în timpul căreia masa va fi gătită de bucătari de la localuri cu stele Michelin, va fi 120.000 de euro, scrie CNN.

Locurile la bordul primelor zboruri, programate de la sfârșitul lui 2024, au fost deja „securizate” , iar acum se vând bilete pentru 2025, anunță compania.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

La fiecare zbor vor fi transportați șase pasageri și doi piloți la altitudinea maximă, de 25 de kilometri, în doar 90 de minute, cu o viteză de patru metri pe secundă.

Capsula Celeste va pluti apoi deasupra Pământului timp de trei ore, „suficient timp pentru o masă cu mai multe feluri și de câteva pahare de vin franțuzesc fin” .

Cină la mare altitudine

Pre-rezervările costă 10.000 de euro, iar o călătorie în care masa este gătită de un bucătar cu stele Michelin va costa 120.000 de euro.

Călătoria dus-întors în stratosferă va dura șase ore și va oferi „vederi de neegalat” asupra Pământului și o experiență culinară rafinată, promite Vincent Farret d’Astiès, fondatorul Zephalto.

Călătoria include mese gourmet atât înainte, cât și în timpul zborului, aperitive, degustare de vinuri, fotografie din spațiu și posibilitatea de a împărtăși instantaneu experiența cu oamenii de pe Pământ prin Wi-Fi.

Capsula, proiectată de Joseph Dirand, va avea 20 de metri.

Vincent Farret d’Astiès a declarat că opțiunile de mâncare și băuturi de pe Celeste vor fi luxoase, dar „călătoria rămâne punctul central al ofertei, permițând oaspeților să aprecieze și să se bucure de frumusețea zborului în spațiu” .

Zephalto vizează 60 de zboruri pe an, odată ce va începe operațiunile comerciale. A efectuat deja trei zboruri de testare cu piloți la bord, deși niciunul nu a atins altitudinea maximă. Compania se așteaptă să atingă înălțimea-țintă într-un zbor de testare la sfârșitul acestui an.

Start-upul francez colaborează cu agenția spațială a Franței, CNES, și cu Airbus la acest proiect. Balonul, care este alimentat cu heliu, va trebui să aibă aceleași certificări ale Agenției Europene pentru Siguranța Aviației ca o aeronavă comercială.

Celeste decolează din Franța

Zborurile vor fi deschise persoanelor de toate vârstele și nu este nevoie de pregătire prealabilă. Celeste este planificată să decoleze din Franța.

În ultimii ani, companii de turism spațial de mare profil, cum ar fi SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic, au făcut mișcări în teritoriul zborurilor în spațiu.

Zephalto, fondată în 2016, nu este singura companie care vrea să transporte pasageri într-un balon cu aer cald. Compania Space Perspective preia în prezent rezervări pentru nava sa spațială Neptune.

Aceste capsule nu vor atinge, de fapt, spațiul suborbital, dar vor zbura semnificativ mai sus decât un avion comercial. 

Citește și

Mai multe licee din SUA au decis să înceapă cursurile cu două ore mai târziu pentru ca elevii să poată dormi mai mult. Ce beneficii invocă

FOTO. Patru surori construiesc primul sat în stil „hobbit” din sudul Europei în care poți trăi și tu

Creatorii ChatGPT au încercat să determine sistemul să își explice modul de lucru. Ce au descoperit

Partenerii noștri