• Un fost angajat al Facebook a declarat în fața parlamentarilor americani că site-urile și aplicațiile companiei Facebook „dăunează copiilor, alimentează diviziunile și ne slăbesc democrația”, relatează BBC.
  • În replică, fondatorul Mark Zuckerberg a afirmat că recentele acuzații au prezentat o „imagine falsă” a companiei.

Frances Haugen, un fost manager de produs la Facebook, devenit denunțător, a criticat dur compania în cadrul unei audieri la Capitol Hill.

Ea a declarat duminică pentru CBS News că a împărtășit mai multe documente interne ale Facebook cu Wall Street Journal în ultimele săptămâni. Folosind aceste documente, WSJ a relatat că cercetările efectuate de Instagram au arătat că aplicația ar putea dăuna sănătății mentale a fetelor.

„Conducerea companiei știe cum să facă Facebook și Instagram mai sigure, dar nu va face schimbările necesare pentru că și-a pus profiturile astronomice înaintea oamenilor”, a reiterat ea, în audierea de marți din parlamentul american.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Ea l-a criticat pe Mark Zuckerberg pentru că are un control extins, spunând că „nimeni nu îl trage în prezent la răspundere pe Mark, în afară de el însuși”.

Fosta angajată a lăudat întreruperea masivă a serviciilor Facebook de luni, care a afectat utilizatorii din întreaga lume.

„Am văzut cum Facebook a fost scos de pe internet. Nu știu de ce a căzut, dar știu că, timp de mai bine de cinci ore, Facebook nu a fost folosit pentru a adânci diviziunile, a destabiliza democrațiile și a face ca tinerele fete și femei să se simtă prost în legătură cu corpul lor”, a spus Frances Haugen.

Atât senatorii republicani, cât și cei democrați au căzut de acord în ceea ce privește necesitatea unei schimbări la nivelul companiei – un rar subiect de acord între cele două partide politice.

„Daunele aduse interesului personal și respectului de sine provocate astăzi de Facebook vor bântui o generație”, a declarat senatorul democrat Richard Blumenthal.

„Big Tech se confruntă acum cu momentul de adevăr cu falcă de Big Tobacco”, a adăugat el, o referire la modul în care firmele de tutun au ascuns efectele nocive ale produselor lor.

Colegul său republican Dan Sullivan a declarat că lumea va privi înapoi și se va întreba „la ce naiba ne gândeam?”, în lumina dezvăluirilor despre impactul Facebook asupra copiilor.

Facebook cere reguli standard pe internet

Într-o declarație emisă după audiere, Facebook a declarat că nu este de acord cu „caracterizarea făcută de Frances Haugen cu privire la numeroasele probleme despre care a depus mărturie”. Dar a fost de acord că „este timpul să începem să creăm reguli standard pentru internet”.

„Au trecut 25 de ani de când regulile pentru internet au fost actualizate și, în loc să ne așteptăm ca industria să ia decizii societale care aparțin legiuitorilor, este timpul ca Congresul să acționeze”, se arată în declarație.

Cum a reacționat Mark Zuckerberg

Într-o scrisoare adresată angajaților, Mark Zuckerberg a declarat că multe dintre afirmații „nu au niciun sens”, subliniind eforturile depuse în lupta împotriva conținutului dăunător, în stabilirea transparenței și în crearea „unui program de cercetare de top în industrie pentru a se ocupa de aceste probleme importante”.

„Ne pasă profund de probleme precum siguranța, bunăstarea și sănătatea mintală. Este dificil să vezi o acoperire care ne denaturează munca și motivele noastre”, a spus el în scrisoarea publicată pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Zuckerberg spune cercetarea privind Instagram a fost caracterizată greșit și că mulți tineri au avut experiențe pozitive în ceea ce privește utilizarea platformei. Dar el a spus că „este foarte important pentru mine ca tot ceea ce construim să fie sigur și bun pentru copii”.

În ceea ce privește întreruperea de luni, acesta a declarat că preocuparea cea mai profundă nu a fost „câți oameni trec la servicii concurente sau câți bani pierdem, ci ce înseamnă pentru oamenii care se bazează pe serviciile noastre pentru a comunica cu cei dragi, pentru a-și conduce afacerile sau pentru a-și susține comunitățile”.

Argumentul său principal împotriva lui Frances Haugen este că cercetările pe care aceasta le-a dezvăluit au fost denaturate atât de ea, cât și de mass-media. El susține că cercetările interne negative au fost selectate cu grijă, iar concluziile pozitive au fost trecute cu vederea.

Facebook este cel mai popular site de socializare din lume. Compania spune că are 2,7 miliarde de utilizatori activi lunar. Sute de milioane de oameni folosesc și alte produse ale companiei, inclusiv WhatsApp și Instagram.

Rețeaua socială a fost criticată de mai multe lucruri, de la faptul că nu reușește să protejeze confidențialitatea utilizatorilor până la faptul că nu face suficient pentru a opri răspândirea dezinformării.

Partenerii noștri